Laten we maar gewoon vrienden blijven

Een man heeft verliefde gevoelens voor een vrouw, deelt deze gevoelens met haar, maar helaas voelt zij niet hetzelfde voor hem. 'Laten we maar gewoon vrienden blijven', zegt ze vervolgens.

Mannen schijnen vaak niet te begrijpen dat wanneer een vrouw dit tegen ze zegt, zij hem eigenlijk op een zachte vriendelijke manier afwijst. Velen blijven daarom dan ook nog lang hopen dat de vrouw ooit nog eens van gedachten zal veranderen, toch nog verliefd gaat worden en alsnog zijn vriendin wordt.

Echter, een vrouw heeft er een hekel aan iemand te kwetsen. En dus wil ze die aardige jongen die zo verliefd op haar is zeker geen pijn doen. Door hem voor te stellen gewoon vrienden te blijven en erbij te vertellen dat ze hem niet wil missen als goede vriend, hoopt ze dat ze zijn gevoelens niet al te zeer kwetst. Meer dan vriendschap zal het dus nooit worden wanneer een vrouw dit een man vertelt en eigenlijk hoopt ze zelfs dat hij zal begrijpen dat ze hem heeft afgewezen, aldus de dating coaches.

Is het echt zo zwart/wit zoals dating coaches stellen, dat wanneer een vrouw besluit niet meer dan een vriendschappelijke relatie te willen, een man daar nooit meer iets aan zal veranderen?

Suzanne vindt ...

Daar moest ik even over nadenken. En toen ik mijn gedachten ordende, besloot ik iets te checken. Ik denk namelijk dat een vriendschappelijke verhouding best (later) een liefdesrelatie kan worden. Op twitter stelde ik de vraag en ik kreeg positieve reacties, zowel van vrouwen als van mannen die dat hebben meegemaakt.

De vraag die ik daarna stelde aan de mensen die gereageerd hadden: was de liefdesrelatie ontstaan omdat de man 'volhardend' was geweest? Het antwoord: Nee! Wat hier in de stelling staat 'of een man daar ooit iets aan kan veranderen', daar ben ik het niet mee eens. Volgens mij kunnen de verliefde gevoelens bij de vrouw pas ontstaan als de man juist nÍet probeert er iets aan te veranderen.

Zelfs al blijft de man tot over zijn oren verliefd, de beste weg in zo'n geval is toch om deze gevoelens niet meer uit te spreken. Gedraag je vriendelijk, letterlijk. Ga respectvol om met haar wens om vrienden te zijn, doe vriendschappelijke dingen samen, zorg dat je in de buurt bent en elkaar met enige regelmaat ziet. De meeste vrouwen houden ervan op iemand te kunnen rekenen, dat iemand belangstelling toont, attent is. Zo kan dat 'houden-van' zich ontwikkelen.

Je weet ook niet altijd waarom die ander op dat moment geen liefdesrelatie met je wilt, toch? Misschien weet ze het zelf niet eens precies. Misschien is ze er niet klaar voor, is haar hart niet vrij, concentreert ze zich op iets anders, bijvoorbeeld haar carrière en/of zelfontwikkeling. Een stapje terug doen en je eigen wensen even niet het belangrijkst vinden, legt een goede basis voor een relatie. Als je blijft pushen, zeg je eigenlijk 'wat jij wilt, doet er niet toe; wat ik wil, moet gebeuren en wel graag nú'. Zou jij een relatie willen met iemand die jou dat gevoel geeft?

Het goede nieuws is dus dat er wel degelijk liefdesrelaties voortkomen uit wat eerst 'slechts vriendschap' was. Maar alleen omdat er ook écht vriendschap was ontstaan. Liefde is loslaten; wat je loslaat, kan bij je terugkeren - dergelijke wijsheden gaan hier echt op.

Vind je de vrouw echt geweldig, zie het opbouwen van een waardevolle vriendschap dan als een investering. Misschien in een toekomstige liefdesrelatie, misschien niet. En krijg je hier nu al de zenuwen van, omdat je niet houdt van wachten? Doe dan iedereen een plezier en richt je aandacht op iets of iemand anders. Zo niet, dan is het inderdaad wachten op de nog duidelijker afwijzing.