Datewijsheid - Beter met vrouwen voor altijd

Waarom vooral hoogopgeleiden problemen hebben met daten

Speciaal aandacht besteden aan daten voor hoogopgeleiden lijkt nodig omdat de partnerzoekende hoogopgeleiden wel een soort van aparte groep lijken te vormen in het datingcircus van vandaag de dag.

Waarin de hoogopgeleiden zich met daten vooral lijken te onderscheiden van de rest, is dat er veel gedacht wordt, maar weinig wordt ondernomen. Met als resultaat: nog steeds single zijn.

Hoe zit het met jouw sociale netwerk?

Denk eens na over wat je in je studententijd ontzettend veel deed en nu waarschijnlijk veel minder doet. Stappen, sociale contacten onderhouden. Een biertje drinken met vrienden en medestudenten in die gezellige kroeg. Op vakantie met een groep. Of alleen of met een vriend reizen en wel zien wie je onderweg tegenkwam. Of 's avonds lekker met een groepje mensen zitten filosoferen over de zin van het leven.

Kortom, in je studententijd socialiseerde je vooral veel meer. Je zag mensen vaak en sprak ze persoonlijk, in plaats van het nu zo gebruikelijke en onpersoonlijke sms-je, e-mailtje of Facebookberichtje. Relaties in elke vorm bouw je vooral op door mensen te zien, persoonlijk te spreken en samen dingen te ondernemen. En niet doormiddel van elektronische communicatiemiddelen.

Maar zodra de studententijd is afgelopen en de eerste banen worden gevonden, verwateren vaak ook de sociale contacten die je in je studententijd had en deze worden meer dan eens niet vervangen door andere contacten. Met andere woorden: je sociale netwerk wordt kleiner.

Nu lijkt dat in eerste instantie niet zo'n heel groot probleem, want met een drukke baan heb je nu eenmaal minder tijd beschikbaar voor sociale contacten. Maar wist je dat op de dag van vandaag nog steeds de meeste relaties ontstaan tussen mensen die elkaar ontmoet hebben via hun eigen sociale netwerk. Onderzoek het maar eens onder je eigen vrienden en kennissen.

Wanneer jij jezelf ook onder de hoogopgeleiden schaart en je wilt wel eens daten, besteed dan eerst eens tijd en aandacht aan het uitbreiden van je sociale netwerk en laat mensen in je sociale netwerk weten dat je graag eens zo willen daten. Mensen helpen hun vrienden en kennissen graag aan een partner. Dus maak er in je sociale netwerk geen geheim van dat je een partner wilt, maar maak juist gebruik van je sociale netwerk om er één te vinden.

Hoogopgeleiden denken teveel en daten te weinig?

Uit diverse onderzoeken zou geconcludeerd kunnen worden dat hoogopgeleiden weinig daten en daarentegen veel te veel nadenken over hoe gedate zou moeten worden en met wie. Maar daten is ook een vaardigheid. En vaardigheden moet je leren. Vrouwen voeden meestal elkaar op door er met elkaar over daten te praten en door er veel over te lezen. En dat kunnen vrouwen ook doen, omdat er in damesbladen, maar ook in boeken veel over daten en aanverwante zaken wordt geschreven.

Mannen daarentegen praten weinig met elkaar over daten en ook in tijdschriften voor mannen komt het onderwerp daten zelden tot nooit voorbij. Dus zoeken mannen nogal eens, al dan niet enigszins stiekem, hun heil in het lezen van damestijdschriften en andere meestal door vrouwen geschreven informatiebronnen. Dat je daarmee als man zijnde niet de juiste informatie verzamelt, is voer voor een ander artikel.

Waar het hier om gaat is dat je als man zijnde veelal op jezelf bent aangewezen om de vaardigheden van het daten onder de knie te krijgen.

Om ervoor te zorgen dat je een vaardigheid ook daadwerkelijk onder de knie krijgt, is het zaak het zo vaak mogelijk te doen. Van elke keer dat je iets doet, leer je weer wat en zo ontwikkel je gestaag een bepaalde vaardigheid. Mits je iets met regelmaat doet tenminste. Voor mannen is het dan ook verstandig zoveel mogelijk te daten.

Maar waar haal je die dates vandaan? De eenvoudigste manier om geregeld een date te hebben is via datingsites. Voor hoogopgeleiden is daten via e-Matching.nl in dit kader een aanrader. De site kent veel actieve leden. Mede door de mogelijkheid die geboden wordt om toch berichten te kunnen beantwoorden die je ontvangt, ook al ben je geen betalend lid.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren