Datewijsheid - Beter met vrouwen voor altijd

Angst voor afwijzing: dit doe je eraan

Mannen die zichzelf niet erg succesvol vinden met vrouwen, kampen nogal eens met angst voor afwijzing. Waardoor ze vaak maar helemaal afzien van het contact leggen met vrouwen. Ook al vinden ze een bepaalde vrouw nog zo leuk.

Toch is er vaak wel begrip op te brengen voor mannen die kampen met deze angst voor afwijzing. Want als die angst je zo bij de strot grijpt dat je helemaal niets fatsoenlijks weet uit te brengen, dan laat je het aanspreken van een vrouw inderdaad wel.

Word je eigenlijk wel afgewezen?

Maar is, als je erover nadenkt, die angst voor afwijzing wel terecht? Want als een willekeurig persoon die je niet kent laat blijken dat hij of zij nu even niet met je wil praten, dan boeit je dat doorgaans niet echt. Maar zodra het een leuke vrouw betreft, dan voelen we het ineens als afwijzing. En niet zo'n beetje ook.

Eigenlijk is dat raar. Want ook die leuke vrouw is maar gewoon een mens, waar er nog veel meer van zijn. En hoogstwaarschijnlijk nog wel leuker dan zij ook. Alleen lijken we daar op dat moment even niet aan te denken.

Een andere vergissing die meer dan eens gemaakt wordt, is dat we veel te lang wachten met het aanspreken van een vrouw die we leuk vinden.

Vaak ben je die leuke vrouw al meermaals tegengekomen. En elke keer dat je haar ziet, wordt ze weer een beetje leuker en vind je het weer een stukje moeilijker om haar aan te spreken. Of als je haar al eens gesproken hebt, haar uit te nodigen om samen iets te gaan doen.

Dat is een vervelende situatie, waar je best heel graag iets aan zou willen doen. Maar je kan het niet. Omdat de angst je al om het hart slaat als je er alleen al aan denkt dat ze nee kan zeggen. En dat je jezelf daarmee keihard afgewezen zal gaan voelen.

Wat verandert er werkelijk in je leven?

Vaak vinden we het dan maar beter om in onzekerheid te blijven. Want dan bestaat er in ieder geval nog een kans dat ze ja zegt. En kun je dus nog even verder dromen.

Maar stel dat je morgen op haar afstapt en haar aanspreekt of haar uitnodigt om samen met jou wat te gaan doen en ze zegt 'Nee'. Wat verandert er dan feitelijk aan je leven, behalve dat een droom in duigen valt? Feitelijk helemaal niets. Goed, je zult je wellicht even slecht voelen als je die vrouw echt heel erg leuk vond. Maar dat gaat wel weer over.

Bovendien zul je je op een bepaald moment bevrijd voelen. Want je hebt er een zekerheid bij. Deze vrouw wordt het niet voor jou. Dus kun je weer open staan voor andere ontmoetingen.

Maar laten we nu eens teruggaan naar diezelfde vrouw en het nu eens van de positieve kant bekijken. Stel dat ze 'Ja' zegt op jouw voorstel wat te gaan doen samen. En stel dat jullie een erg leuk uitje hebben gehad samen en ze zegt wederom 'Ja' als je voorstelt om nog eens te gaan daten. En nog eens en nog eens. En er ontstaat een relatie tussen jullie.

Dan zou je je helemaal de koning te rijk voelen en zou je droom zijn uitgekomen. En zou je de rest van je leven gelukkig zijn met die vrouw. Dat zou dus een serieuze verandering betekenen in je leven en een hele fijne verandering ook nog.

En toch wint die angst voor afwijzing het steeds weer. Dat komt omdat ons menselijk brein ons de hele dag probeert te behoeden voor dingen die onzekerheid met zich mee zouden kunnen brengen. Let maar eens op hoeveel redenen jouw brein in mum van tijd verzint, waarom die leuke vrouw aanspreken of die leuke vrouw uitnodigen voor een date, nu even geen goed idee is.

Opmerkelijk hè, als je erbij stilstaat? De kunst van jouw angst voor afwijzing overwinnen is nu om tegen jezelf te zeggen: "Het zal allemaal wel, ik doe het toch". Vervolgens loop je op die leuke vrouw af en spreek je haar aan.

Dat is in basis ook waar zelfvertrouwen om draait. In basis is zelfvertrouwen de vaardigheid in het omgaan met onzekerheden. Dus ondanks dat je je onzeker voelt, dingen toch doen. En wist jij, dat vrouwen het helemaal geweldig vinden als een man voor haar zijn angst overwint? Dat vinden ze. Sterker nog, dan ben je voor een vrouw pas echt stoer, een held en daarmee woest aantrekkelijk.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren