Datewijsheid - Beter met vrouwen voor altijd

Hoe leer ik meer van mezelf houden?

Leren om meer van jezelf te houden, is een slimme investering in jezelf. Want houden van jezelf trekt vrouwen aan. En heeft tevens een gunstige invloed op andere gebieden in je leven, zoals je werkzame leven en je sociale leven.

Dit gegeven alleen al zou voldoende aanleiding moeten zijn, om je eens serieus te gaan verdiepen in de vraag: "Hoe leer ik van mezelf houden?"

Waarom jij de belangrijkste persoon in jouw leven zou moeten zijn

Ook jij beseft het misschien niet altijd, maar er is maar één persoon echt belangrijk in je leven en dat ben jij. Want welbeschouwd sta jij iedere dag weer met jezelf op, en ga je 's avonds in ieder geval altijd met jezelf naar bed. En overdag zit je mooi met jezelf opgescheept, of je dat nou wil of niet. Zelfs een vriendin verandert daar helemaal niets aan.

Sterker nog: als je een vriendin hebt dan kun je er nog steeds maar beter voor zorgen dat jij de belangrijkste persoon in jouw leven bent en blijft. Omdat ze anders vroeg of laat gegarandeerd weer uit jouw leven zal verdwijnen. Want mensen die niet om zichzelf geven en die zichzelf onvoldoende belangrijk vinden, zijn nu eenmaal niet zo aantrekkelijk.

Dat zouden alvast goede redenen moeten zijn om meer van jezelf te gaan houden en jezelf de belangrijkste persoon in je leven te maken.

Andere hele goede redenen zijn:

 1. Zoals gezegd, je zult altijd met jezelf opgescheept zitten. En het leven is een stuk aangenamer als je het met jezelf in ieder geval redelijk kan vinden.
 2. Andere personen in je leven zijn te druk bezig met zichzelf, om de belangrijkste persoon in jou leven te mogen en te kunnen zijn.
 3. Van jezelf houden geeft je een uitstraling waar anderen zich toe aangetrokken voelen. Dat zorgt voor betere kansen op allerlei gebieden, zoals je werkzame leven en je sociale leven.
 4. Mannen die zichzelf niet belangrijk genoeg vinden, verliezen rap hun aantrekkingskracht op vrouwen.

Echter, meer van jezelf gaan houden is niet iets wat je zomaar even doet. Mede omdat bij ons mensen de negatieve gedachten nu eenmaal altijd het sterkst zijn.

Dat wij mensen behept zijn met neigen naar het negatieve vindt zijn oorsprong in de oertijd. Toen moest men namelijk altijd bedacht zijn op mogelijke bedreigingen. Want was je dat niet, dan kon dat zomaar een gewisse dood betekenen.

Het was met andere woorden van levensbelang dat je als mens pijn voorkomen verkoos boven het mogelijk verkrijgen van plezier. En ook vandaag nog zit dit degelijk in ons systeem geprogrammeerd.

Dit verklaart onder andere waarom je wel leuke vrouwen zou willen ontmoeten, maar er vaak toch vanaf ziet. Omdat zodra je jezelf realiseert hoe leuk ze is, een van de eerste gedachten zal zijn: "dit gaat me niet lukken". Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je al snel niet meer zal weten wat je moet zeggen.

Nu is dit absoluut niet iets waar je dood aan zal gaan als je faalt. Maar het is voldoende om ons systeem ons erop te laten wijzen dat we ook hier weer pijn voorkomen moeten verkiezen boven mogelijk genot. Omdat deze vrouw, hoe leuk ze ook is, ons emotioneel pijn kan bezorgen.

En dus zullen ook bij het zien van een leuke vrouw, negatieve gedachten over onszelf al snel de boventoon gaan voeren.

Daarnaast gebeurt er dagelijks om ons heen meer dan we kunnen bevatten. Onze hersenen reageren daarop door alles te filteren. Daardoor maken we alleen waar we op focussen bewust mee.

Bijvoorbeeld: terwijl je dit aan het lezen bent, voel jij je voeten niet bewust. Totdat je door het lezen van deze zin, je aandacht erop gaat richten.

Onze geest is hierdoor eigenlijk helemaal niet zo heel goed in het interpreteren van de echte realiteit.

Dit alles leidt er al vrij snel toe, dat we een stuk minder goed over onszelf denken dan we daadwerkelijk zijn.

Dus als je nu niet zo heel erg van jezelf houdt, en jezelf niet echt heel erg belangrijk vindt, dan ben jij zeer zeker niet de enige die zo over zichzelf denkt.

Maar hoe doe je dat dan, van jezelf leren houden?

Meer van jezelf gaan houden is nogmaals niet het makkelijkste wat je jezelf kunt opdragen. Maar is met een gezonde dosis toewijding en doorzettingsvermogen voor iedereen te leren en onder de knie te krijgen.

Over de eerste stap die je zult moeten zetten hebben we het reeds gehad. Dat is: jezelf realiseren dat jij de belangrijkste persoon bent in jouw leven.

Tevens moet je je er bewust van worden dat zelfs jij, de belangrijkste persoon in jouw leven, niet perfect hoeft te zijn. Want niet perfect zijn is juist wat jou als persoon uniek maakt. En ook daadwerkelijk stoppen met perfect proberen te zijn is wat jou echt maakt. En mensen houden van echte mensen, van mensen die zichzelf durven zijn.

Van jezelf gaan houden vraagt zogezegd om doorzettingsvermogen en toewijding. Want leren om van jezelf te gaan houden, is vergelijkbaar met het proberen te redden van een slecht huwelijk. Alleen is, in tegenstelling tot een slecht huwelijk, scheiden van jezelf geen optie.

De enige twee keuzes die je dan ook hebt zijn:

 1. Een leven dat grotendeels kut is, omdat je jezelf niets beters gunt.
 2. Een leven dat van jou een tevreden man maakt. Omdat je ten volste gebruik maakt van je talenten, en je het gevoel hebt dat je iets waardevols bijdraagt aan het leven van anderen.

Ik weet zeker dat ook jij het liefst tevreden door het leven gaat, en aan zoveel mogelijk dagen wilt kunnen terugdenken met een glimlach. Omdat je er iets van hebt weten te maken wat bijdraagt aan het leven dat jij voor jezelf voor ogen hebt.

Dat kun je voor elkaar boksen door in jezelf op zoek te gaan naar wie je bent en naar wat je echt wilt.

Want is de baan die je nu hebt de baan waar jij altijd van gedroomd hebt? Of weet je eigenlijk niet zo goed wat je wilt, en doe je gewoon maar wat? Of nog erger: doe je dit werk omdat je vermoedt dat dit door mensen die belangrijk voor je zijn het meest gewaardeerd zal worden?

Als je morgen ontslagen zou worden, zou je dan direct op zoek gaan naar vergelijkbaar werk? Of zou je dan het liefst totaal iets anders gaan doen?

Vaak zouden mensen best graag iets anders willen, maar durven ze het zelfs niet eens te willen. Bijvoorbeeld omdat ze in hun beleving niet eens iets anders kunnen gaan doen. Bijvoorbeeld omdat ze kinderen hebben, schulden hebben, of alimentatie moet betalen.

Kortom: allerlei financiële verplichtingen die ze van zichzelf moeten nakomen en wat in hun beleving niet kan zonder de baan die ze nu hebben.

Het is absoluut te begrijpen als jij er ook zo over denkt. Maar heb je door dat ook dit weer een prachtig voorbeeld is van hoe negatief wij standaard denken?

Wat wil jij werkelijk doen?

Probeer, gewoon ter lering en vermaak, eens terug te denken aan alle dingen waar jij je in je leven ernstig zorgen over hebt gemaakt.

Over hoeveel van die dingen heb jij je terecht zorgen gemaakt?

Moet jij dan ook nu niet tot de conclusie komen dat jij je meestal onterecht zorgen hebt gemaakt?

Dit betekent dat het ook zomaar kan zijn dat je er financieel juist op vooruit gaat, als je daadwerkelijk zou gaan doen wat je diep in je hart het liefste zou willen doen.

Alleen al omdat je veel makkelijker en veel beter zal presteren met iets wat je met hart en ziel doet.

Het bewijs daarvan wordt iedere dag weer geleverd door de succesvollen der aarde. Neem als voorbeeld onze eigen John de Mol. Ook al doet hij zijn vak al heel wat jaren en is hij inmiddels de 60 gepasseerd, hij praat er nog steeds met niet aflatend enthousiasme en passie over.

Iets wat hij gemeen heeft met andere mensen die spraakmakend presteren. Namelijk: dat ze de dingen die ze doen, met hart en ziel doen.

Met andere woorden: doe jezelf in elk geval één groot plezier, en onderzoek de haalbaarheid van wat je echt wilt in je leven eens bloedserieus.

Hierdoor ga je alvast meer van jezelf houden

Maar ga om te beginnen eerst beter voor jezelf zijn. Dit houdt in:

 1. Maak beloftes die je jezelf doet concreet en haalbaar en houd jezelf eraan. Bijvoorbeeld: binnen 6 maanden wil je 5 kilo afgevallen zijn.
 2. Accepteer jezelf zoals je bent en maak optimaal gebruik van je sterke kanten, en probeer het beste te maken van je minder sterke kanten.
 3. Ongezonde eetgewoonten schrappen en gaan eten wat goed voor je is.
 4. Afscheid nemen van verslavingen zoals roken en drinken.
 5. Minimaal 3 keer per week 30 minuten buiten actief bewegen. Dat kan naar het werk fietsen zijn, maar uiteraard ook voor of na het eten een stevige wandeling.
 6. Genoeg slapen.
 7. Een strak ritme van opstaan en gaan slapen aanhouden.
 8. Ontspan voldoende. Ga in je vrije tijd dingen doen waar je echt van geniet.

Zodra je hier serieus mee aan de slag gaat, dan zul je al snel merken hoe groot bijvoorbeeld de invloed is van echt goed en gezond eten, en van bewegen en goed slapen, op je mentale en fysieke gesteldheid. En hoe je daardoor als vanzelf al veel positiever gaat denken, en moeilijkheden ineens veel minder moeilijk lijken.

Tevens zul je gaan merken dat door alle beloftes nakomen die je jezelf doet, je al snel veel beter over jezelf zal gaan denken, en er vanzelfsprekend ook meer vertrouwen van in jezelf door krijgt.

Dit kun je nog eens versterken door wat je niet wilt, en waar je je niet prettig bij voelt, resoluut te schrappen uit je leven. En aan je leven toe te voegen wat je er echt in wilt hebben en waar jij je gelukkig van wordt.

Een andere belangrijke leidraad bij het leren houden van jezelf is: dat je jezelf geregeld afvraagt of wat je tegen jezelf zegt, je in een vergelijkbare situatie ook gezegd zou hebben tegen een geliefde. En of je wat je jezelf opdraagt, ook een geliefde zou opdragen. Als het antwoord daarop Nee is, dan had je dat vanzelfsprekend ook niet tegen jezelf mogen zeggen of jezelf mogen opdragen.

Door deze leidraad bewust te volgen, zul je alras liever voor jezelf worden, beter met jezelf omgaan en jezelf meer gaan waarderen. En precies dat is wat je voor jezelf zou moeten willen.

Iets anders wat je vaker zou moeten doen is: stilstaan bij wat je goed doet. Bijvoorbeeld dat je een belofte aan jezelf waar je behoorlijk tegenop zag toch perfect bent nagekomen. Neem op zo'n moment gewoon eens even de tijd om trots op jezelf te zijn en verwen jezelf eens.

Als je dit werken aan jezelf en leren houden van jezelf consequent blijft volhouden, dan zal dat zienderogen invloed hebben op je hele uitstraling en op hoe je over het algemeen in het leven staat.

Dat zal zeker ook bij vrouwen niet onopgemerkt blijven. Want vrouwen zijn grootmeesters in het interpreteren van de uitstraling van een man. En als jouw uitstraling een vrouw bevalt, dan zal ze zonder meer proberen om contact leggen met haar zo makkelijk mogelijk te maken voor je.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren