Datewijsheid - Beter met vrouwen voor altijd

Liefdesverdriet verwerken voor mannen

Liefdesverdriet, geen man wil dat het hem overkomt. Maar helaas kan het iedereen overkomen. En dus ook jou. Maar als liefdesverdriet je overkomt, dan doe je er het slimst aan vlot te beginnen met je liefdesverdriet te verwerken. En wel zo goed mogelijk.

Want erger dan liefdesverdriet is slecht verwerkt liefdesverdriet. De kans is namelijk heel groot dat, wanneer je liefdesverdriet niet goed verwerkt, dit al je latere relaties zal beïnvloeden.

Waarschijnlijk zelfs zonder dat je het direct door zult hebben. Iets wat slecht verwerkt liefdesverdriet tot een ware sluipmoordenaar kan maken voor iedere volgende relatie.

Op de juiste manier omgaan met liefdesverdriet

Maar dat is op het moment dat je liefdesverdriet hebt wel het laatste waar je aan denkt: een volgende relatie. Want er is maar één iemand in je leven die je wilt, maar die nu verder van je verwijderd is dan ooit tevoren. En vanaf het moment dat de relatie voorbij is en je haar niet meer ziet, lijkt de pijn en het verdriet van het gemis met de dag alleen maar erger te worden.

Dat hoort, dat mag en het moet zelfs. Want in ieder geval weet je dan zeker dat je echt van die vrouw gehouden hebt. Maar het ergste van het hebben van liefdesverdriet is misschien wel, dat je gek wordt van het gemis dat je voelt. Er lijkt maar één ding te zijn waar je nog aan kan denken, en dat is zij.

En hoe sterker jij ervan overtuigd bent dat je haar nooit meer terug zal kunnen krijgen als jouw vriendin, hoe beroerder en vooral ook hoe machtelozer jij jezelf voelt.

En als jij je machteloos voelt, dan kun je soms rare ondoordachte dingen gaan doen. Dingen waarvan je op het moment dat je ze doet denkt dat het hiermee absoluut goed moet gaan komen.

Maar in de praktijk blijkt vaak dat het daarmee juist helemaal niet goed komt. En dingen zelfs alleen maar erger blijkt te maken.

Dit komt met name, omdat acties voortkomend uit machteloosheid, wanhoop en angst een man zo onaantrekkelijk maken als een man maar zijn kan voor een vrouw.

Echter, veel belangrijker is te weten dat een vrouw over het algemeen een relatie pas uitmaakt met een man, wanneer voor haar gevoel al haar gevoelens voor hem verdwenen zijn. Wanneer voor haar gevoel hij niet langer die man is waar ze ooit voor gevallen is.

Dat betekent dat in dit stadium proberen een relatie met een vrouw te herstellen meestal zo goed als kansloos is.

Jezelf dit goed realiseren zal ongetwijfeld de pijn en het verdriet dat je voelt niet echt verlichten. Maar het zal je wel helpen helderder te worden in je hoofd. En het zal ervoor zorgen dat je stopt met dingen doen die de situatie alleen maar verder verslechteren.

Met jezelf realiseren dat proberen de relatie nu te herstellen kansloos is, neem je tevens de eerste stap naar het verwerken van je liefdesverdriet.

Echter, met liefdesverdriet verwerken kun je pas echt beginnen wanneer je begrijpt waarom de relatie precies uitgegaan is.

Daarvoor is een gesprek nodig met je ex-vriendin. Een gesprek waarin jij jouw ex-vriendin in de gelegenheid stelt jou uit te leggen waardoor er, wat haar betreft, een einde aan jullie relatie is gekomen. Dat is de tweede stap in het verwerken van je liefdesverdriet.

Probeer met zo'n gesprek vooral je voordeel te doen. Dat doe je door met name te luisteren naar wat zij jou te vertellen heeft. En door oprecht geïnteresseerd door te vragen op wat zij jou vertelt.

En dat zonder te oordelen of jezelf te verdedigen. Houd je in, luister en probeer te begrijpen wat ze je vertelt en neem het in je op.

Door dit zo goed mogelijk te doen, bereik je 4 dingen:

  1. Door haar vragen te stellen en je vragen te beperken tot jou, haar, en jullie relatie, zal jou wellicht een hoop duidelijk worden. En hoor je dingen die je wellicht nog niet wist, waar je niet eerder bij stilgestaan hebt, niet eerder op deze manier bekeken hebt of je nooit eerder gerealiseerd hebt. Iets dus, waar je zonder meer veel aan gaat hebben. Het zal je onder andere kunnen helpen met inschatten of het ooit nog goed zou kunnen komen tussen jullie.
  2. Door te luisteren en te proberen te begrijpen wat ze je vertelt, zul je de ware reden ontdekken waarom ze een einde heeft gemaakt aan jullie relatie en de ware reden waardoor haar gevoelens voor jou verloren zijn gegaan. Informatie die nu pijnlijk voor jou kan zijn, maar die vroeg of laat tevens wel eens heel waardevol voor je zou kunnen zijn.
  3. Je geeft jouw ex-vriendin de kans jou uit te leggen waarom ze de relatie heeft beëindigd. Daarmee toon je haar dat je deze situatie aanpakt op een mannelijke manier. Iets waardoor ze zomaar ineens anders naar je zou kunnen gaan kijken.
    Want vrouwen reageren nu eenmaal altijd het sterkst op hun gevoel en daarmee ook op puur mannelijk gedrag in een man. Dat wil in dit geval zeggen: niet afwachten maar de situatie beetpakken en er proberen uit te komen.
  4. Jij stelt jezelf in de gelegenheid om in korte tijd heel veel te leren over vrouwen en over relaties. Iets waar je zonder meer de rest van je leven een voordeel mee kunt doen.

Na het gesprek met je ex-vriendin wordt het tijd voor een derde stap richting het verwerken van je liefdesverdriet. Namelijk: nadenken, praten met vrienden en familie en relatieveren.

Wanneer dit gesprek met je ex-vriendin goed is geweest, dan zul je merken dat het je nog steeds pijn doet dat jullie relatie uit is, maar dat je het nu wel makkelijker kan accepteren en het een plek kan geven.

En voor deze derde stap moet je ook vooral de tijd nemen. Voel je gewoon eens lekker klote en wordt gewoon eens boos en doe gewoon eens even helemaal niets als je er geen zin in hebt. Of ga juist doen waar je wel ontzettend veel zin in hebt. Heb je bijvoorbeeld ineens het gevoel dat je een reis moet gaan maken, ga die reis dan maken. Ga het regelen. Nu! Meteen!

Door na te denken, te accepteren dat de situatie niet anders is en niet zal worden en soms gewoon te doen waar je echt zin in hebt en waardoor je echt ontspant, zul je snel merken dat het liefdesverdriet er nog wel is, maar je leven niet meer zo beheerst. Met andere woorden: je zult al snel weer in staat zijn de dingen te doen in je leven zoals je ze moet doen. Ofwel, je bent in staat je leven weer op te pakken en verder te gaan.

Omgaan met uitgaan van een relatie

Uiteraard is het daadwerkelijk nemen van de zojuist beschreven stappen makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je zult merken dat het resultaat van je acties zeer waardevol zullen zijn voor je. En juist dat zorgt ervoor dat je jezelf snel minder slecht voelt en er daadwerkelijk weer zin in krijgt om gewoon verder te gaan.

De fout die veel mensen maken bij het omgaan met het uitgaan van een relatie is: dat ze zich volledig laten leven door hun gevoelens, de omstandigheden en de mening van de omgeving. Daar word je zogezegd een stuurloos schip van, dat blijft hangen op één onbeduidende plek en nooit nog enig doel zal bereiken.

Met andere woorden: Je laten leven zal ervoor zorgen dat jij stil zal blijven staan in je leven en wellicht veel te lang zal blijven hangen in je verdriet.

Het woord 'Verwerken' bevat het woord 'Werken'. En werken om van je liefdesverdriet af te komen zul je echt moeten. Je zult dingen moeten doen en aan moeten pakken waar je echt geen zin in hebt, maar waarvan je weet dat ze wel goed voor je zijn. Onder andere, omdat je daardoor weer zult gaan voelen dat je man bent. Dat je in staat bent tegenslagen in je leven het hoofd te bieden en er beter en sterker uit te komen.

Maar het meest motiverende zal zijn: Dat door juist wel de dingen te doen waar je het minst zin in hebt, je jezelf het beste gaat voelen. Omdat juist dat dan de dingen zullen zijn waardoor je meer vertrouwen krijgt in jezelf, weer een stukje meer eigenwaarde krijgt en jij je zelfbeeld verbetert.

Want zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfbeeld lopen vaak de grootste deuken op bij het uitgaan van een relatie. Het is dan ook geen schande wanneer dat ook bij jou het geval is. Je moet er op een bepaald moment alleen wel voor gaan zorgen dat je het weer terugkrijgt.

En wel minimaal tot het niveau dat je had voordat je jouw ex-vriendin ontmoette. Want dat niveau van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfbeeld is namelijk voor een belangrijk deel hetgeen waartoe jouw ex-vriendin zich aangetrokken voelde in jou, toen ze je ontmoette.

Je eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfbeeld herstellen, is dan ook veruit het belangrijkste bij het omgaan met het uitgaan van een relatie.

Daarnaast is het tevens nuttig om je best te doen om een zo prettig mogelijk leven als single voor jezelf op de bouwen. Waarbij je tevens probeert een leuk sociaal leven voor jezelf te creëren. De meeste relaties ontstaan namelijk nog steeds tussen mensen die elkaar hebben leren kennen via hun sociale contacten.

Maar ook oude hobby's oppakken zou een onderdeel moeten zijn van het opbouwen van een leven als single naar het verbreken van een relatie.

Want niet alleen een prettig leven en een behoorlijk sociaal leven maakt je aantrekkelijk voor vrouwen, maar ook een passie hebben ergens voor is iets wat vrouwen zeer aantrekkelijk vinden in een man.

Maar wat je zeer zeker moet zien te voorkomen is: dat je uit gaat stralen dat het leven zonder een vriendin eigenlijk maar helemaal niets is. En dat dit leidt tot het wanhopig op zoek gaan naar een andere relatie.

Misschien lukt het je overigens best om op deze manier toch aan een vriendin te komen. Maar de kans is klein dat het een vrouw blijkt te zijn, waar je echt blij van wordt.

Liefdesverdriet verwerken is absoluut niet iets wat je zomaar even doet. Wanneer je erg veel van een vrouw gehouden hebt en je wordt op een rottige manier aan de kant gezet, dan heb je best je tijd nodig om daarvan te herstellen.

En die tijd moet je er zeker voor nemen. Om jezelf terug te vinden, maar ook om weer van jezelf te gaan houden. Want houden van een ander, begint tenslotte bij houden van jezelf.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren