Datewijsheid - Beter met vrouwen voor altijd

Breng je iets mee voor je date en zo ja wat

Het schijnt nogal eens zo te zijn dat mannen vinden dat ze wat mee moeten brengen voor hun date. Iets van bloemen of een ander presentje. Maar zou je dat nu wel moeten doen? Het kan uiteraard gezien worden als attent om iets mee te brengen. Dating coaches vinden echter dat je, zeker op een eerste date, niets moet meebrengen. Want iets meebrengen op een eerste date kan door een vrouw ook gezien worden als: "ik heb zelf maar weinig te bieden, maar misschien helpt een presentje om me toch leuk genoeg te gaan vinden". Met andere woorden: Je bent een vrouw als het ware aan het omkopen om tijd met je te besteden.

Op een date behoor jij zelf het presentje te zijn voor een vrouw. Die geweldige vent die zijn date een paar aangename uren laat beleven, waar ze nog weken over napraat met haar vriendinnen. Als je dat voor elkaar weet te boksen, dan zal een vrouw zich tot je aangetrokken gaan voelen en reikhalzend uitkijken naar volgende date met jou. Je kunt je tijd dan ook veel beter besteden aan het verzinnen van een originele date dan aan het vinden van een leuk presentje.

Suzanne vindt:

Dat is apart: zo heb ik het nog nooit bekeken. Dat een cadeautje zou kunnen betekenen 'ik ben niet zo leuk, dus misschien maakt dit het goed'… Shocking zelfs, want ik breng graag iets mee - doe ik dat omdat ik mezelf niet de moeite waard vind? Welnee, ik vind het gewoon leuk om iets mee te brengen dat bij diegene past: zijn/haar lievelingschocoladereep bijvoorbeeld, of drie bloemetjes uit de tuin. Het kan ook een krantenknipsel zijn of een tijdschrift dat ik al uit heb, waarvan ik denk dat die ander er plezier van kan hebben.

Offer

Als je ook maar in de verste verte het idee hebt dat jij moet 'goedmaken' hoe oninteressant of waardeloos jij als persoon bent, dan zou ik van harte zeggen 'ga lekker níet naar die date!' Gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering kun je volgens mij met geen enkel cadeau goedmaken. En natuurlijk mag je zenuwachtig zijn en wat onzeker, het blijft toch een vreemde situatie, dat blind daten, maar dat ga je toch niet verbloemen met bloemen?

Verlepte bloemen

Volgens mij zit daarin meer het antwoord: breng iets mee als het gemeend is, omdat je denkt dat die ander dat leuk vindt, en anders níet. Ik zou zeker geen grote bos bloemen meebrengen naar een date, want dat is gewoon onhandig. Het is ook niet zo romantisch om na een geslaagde date een bos verlepte bloemen onder je arm te hebben. Geen knuffelberen, geen grote doos chocolade, niets ingewikkelds en al zeker niet iets duurs.

Niet imponeren

Ik checkte het net even met mijn datende buurvrouw; zij reageerde net zo verbaasd op de stelling. 'Ik zou het niet verwachten, dus zolang het geen groot, imponerend cadeau is, ben ik aangenaam verrast. Met een leuke bloem, wat chocolaatjes, een kaart of een tijdschrift ofzo?' Goed, afgezien van de chocola zijn we het dus eens.

Persoonlijk

Volgens mij wordt een attentie vooral gewaardeerd als het ter sprake is gekomen in de mailwisseling. Probeer het ook een beetje aan te voelen, want we geven toe dat het niet eenvoudig is. De buurvrouw noemde een zelfgebrande cd'tje, met enkele nummers van een band die jullie allebei leuk vinden. Zij zou dat heel erg waarderen, ik zou me al wat opgelaten voelen omdat je er zo mee bezig bent geweest. Aan de andere kant zou ik een kopie van jouw favoriete passage uit een boek erg leuk vinden, als we het tijdens het mailen of chatten over boeken gehad hadden.

Hou het leuk

Dus ja, ik ben het er mee eens dat je niet te veel tijd, geld en denkwerk moet steken in een cadeau bij een eerste date. Maar schiet je iets leuks te binnen, iets ludieks, sympathieks, unieks, handel daar dan gerust naar. En zo lang je zorgt dat het iets kleins is, kun je het gewoon in je zak houden tot een geschikt moment. Dan is het echt verrassend!

Suzanne Buis - Ik date maar wat

Meer weten over daten?

In haar boek 'Ik date maar wat' geeft datewijze schrijfster Suzanne Buis op openhartige en humoristische wijze haar visie, advies en uitstekende tips over daten, speeddaten, blind dates, internetdaten, spontane gesprekken op straat en aangesproken worden in de kroeg.

Kortom, een boek dat elke man die zijn datevaardigheden wil verbeteren gelezen moet hebben.

Bestel nu 'Ik date maar wat' van Suzanne Buis.


Suzanne vindt meer