Je date wel of niet googlen

Je aanstaande date eens even googlen, lijkt steeds gebruikelijker te worden. Oftewel, de naam van de aanstaande date eens even als zoekopdracht invoeren in Google. Wanneer je dat doet, dan kom je er bijvoorbeeld achter dat je date ook een Facebookpagina heeft, of een pagina op Hyves of Linkedin. En misschien twittert hij of zij wel. Maar ook een website als Schoolbank.nl en de fotosite Flickr.com laat zien of je date toevallig ook daar actief is. Uiteraard zou je date ook een eigen website of blog kunnen hebben.

Kortom, op internet zou een hele hoop informatie over je date beschikbaar kunnen zijn. Uiteraard is dat wel afhankelijk van hoe actief hij of zij op het internet is. Maar de vraag is natuurlijk: "Wil je dat eigenlijk allemaal al wel weten voor die eerste date? Ben je niet bang dat je zoektocht naar informatie over die persoon straks uitmondt in een interview cq ondervraging over de informatie die je over je date op internet gevonden hebt?"

Wordt het niet veel lastiger om een spontane, ongedwongen date te hebben die vooral gezellig en leuk zou moeten zijn, als je eigenlijk al veel weet over de ander, zonder dat hij of zij dat zelf verteld heeft?

Suzanne vindt:

Net zoals potentiële werkgevers het internet inzetten om achtergrondinformatie over sollicitanten te krijgen, wordt er druk gegoogled door potentiële partners. Voor mensen die zelf veel gebruikmaken van profielsites en andere social media, is het bijna een automatische reactie om 'eens even te kijken wat er te vinden is' als ze de volledige naam van iemand weten.

Background check

In Amerika wordt het door datingexperts zelfs aangeraden om een 'background check' te doen voor je met iemand afspreekt. In het kader van veiligheid is hier iets voor te zeggen. Nadeel is dat er inderdaad weinig spontaans overblijft, vooral als je veel informatie over de ander kunt vinden.

Op zich denk ik dat er niets mis mee is om van te voren wat meer te weten over de ander; het kan je veel tijd en ellende besparen als je dingen ontdekt die gewoon echt niet bij jou passen. Maar jammer is het wel, dat je ook de leuke dingen al hebt 'ontdekt' zonder dat de ander daar in deelde.

Een ander nadeel: hoeveel er online ook over iemand te vinden is, het levert geen volledig beeld op. Iedereen laat een bepaalde kant van zichzelf zien, creëert bewust of onbewust een bepaald imago. Het kan zelfs zijn dat de informatie die je vindt oud is en dat die ander blij zou zijn als de bewuste informatie verwijderd zou worden (wat niet altijd lukt).

Voorkomen is beter...

In ieder geval kun je je hiervan bewust zijn wanneer je zelf foto's en andere informatie online zet. Om te voorkomen dat je over en weer een ondervraging zit te houden, kun je afspreken om beiden níet te googlen, of zelfs allebei niet je volledige naam en exacte woonplaats door te geven vóór de eerste date. Niet omdat je dingen wilt verbergen, maar juist omdat je elkaar liever sámen wilt ontdekken.