Datewijsheid - Beter met vrouwen voor altijd

Wat doen op een eerste date

Wat je precies gaat doen op een eerste date, dat maakt volgens dating coaches niet zo gek veel uit. Zolang jij als man maar degene bent die de date organiseert. Tijdens een afspraakje een vrouw vragen wat jullie zullen gaan doen komt een date veelal niet ten goede. Dus organiseer als man die eerste date goed en voer gewoon uit wat je bedacht hebt.

Echter, maak een eerste date niet te ingewikkeld en doe geen dingen die je normaal gesproken ook niet zou doen. Iets dat nog wel eens gedaan wordt om te proberen indruk te maken op een vrouw.

Suzanne vindt:

Waar ik me zeker in kan vinden is dat de kans op succes wordt vergroot als de man de eerste date organiseert. Kijk, ik voel me op een slechte dag zelfs verantwoordelijk voor een regenbui, als die valt tijdens een wandeling die ik heb voorgesteld. Ik ben veel leuker gezelschap als ik me niet steeds afvraag of de ander last heeft van honger, kou, stank in de trein, weet ik veel. Dat gestress is allemaal wég als het niet míjn idee was, heerlijk! En gek genoeg neem ik een ander zulke dingen totaal niet kwalijk...

Dus ja, ik voel me prettiger wanneer een man bedenkt wat we gaan doen en waar. Het zegt ook veel over de man, vind ik, wat hij dan uitkiest en waar hij aan denkt. Laat hij bijvoorbeeld even weten dat je beter geen hoge hakken aan kunt trekken? Of dat het handig is om een warme jas te dragen? Fijn!

Maak het niet te ingewikkeld. Je hoeft niet naar een sterrenrestaurant als je het je niet kunt veroorloven of als je gewoon liever stamppot eet. Ga niet naar het Stedelijk museum als je vindt dat je nichtje dat ook kan klodderen. Kies voor het Spoorwegmuseum als je van treinen houdt of een mini-museum van kabouterkruiwagentjes bij jou in de straat, omdat je de eigenaar al een jaar hebt beloofd om eens te komen kijken. Blijf bij jezelf.

Een bekende nodigde me eens uit om te komen eten. Op de afgesproken tijd en plaats was hij nergens te bekennen en nam hij zijn telefoon niet op. Uiteindelijk belde hij na een half uur: hij was in slaap gevallen op de bank en kwam me nu snel halen. Bij hem thuis bleek dat hij én geen boodschappen had gedaan én geen kookgelegenheid had. Ik kreeg een zakje chips.

We gingen weer op pad, het was inmiddels negen uur en ik rammelde van de stevige trek. Hij moest nog éven langs vrienden. Die zaten te kaarten; we bleven er een uur naast zitten. Toen we uiteindelijk de stad in gingen, was alles dicht behalve een shoarmatent. Een voordeel was dat ik echt honger had tegen die tijd en dat het me niet meer uitmaakte waar we waren en wat we zouden eten.

Eerlijk gezegd begrijp ik achteraf ook niet meer waarom ik dit niet als een duidelijk teken zag. Want we werden evengoed verliefd (zo zie je maar), maar ik hoefde er nooit op te rekenen dat hij op tijd kwam of dat hij me eens verraste met een lekkere maaltijd. En je zal dat maar net belangrijk vinden, als huiselijke kreeft! (Tip tussendoor: besteed een uurtje aan het bestuderen van sterrenbeelden. Vinden vrouwen erg vaak leuk.)

Goed, tot zover wat níet te doen. Wel: pols wat zij interessant vindt - lees hiervoor bijvoorbeeld ook de stelling 'deel je passie op de eerste date' - en laat wat zien van jezelf. (Nee, niet op die manier ;-)) En als dat betekent dat je het aanpakt zoals hiervoor beschreven: prima, als jíj zo bent, dan moet zíj achteraf ook niet zeuren, want jij was gewoon jezelf. En dat is goed.

In Afrika is een gezegde dat hier op neerkomt: als je in het begin van een relatie iets voor iemand doet, behoor je dat te doen tot het einde. Sloof je dus niet in het begin uit met dingen die je niet uit jezelf graag doet.

Laat haar weten wat ze aan je heeft. Maar durf ook gerust nét iets meer te doen, te geven en te laten zien dan je zou doen bij de eerste de beste buurvrouw. Kom op tijd. Breng iets leuks mee, gewoon een tijdschrift met op de cover iets wat jou aanspreekt, of iets lekkers voor onderweg. En onthoud vooral wat de bedoeling is van die date: ontdekken wat je allebei leuk vindt om te doen en te delen.

Suzanne Buis - Ik date maar wat

Meer weten over daten?

In haar boek 'Ik date maar wat' geeft datewijze schrijfster Suzanne Buis op openhartige en humoristische wijze haar visie, advies en uitstekende tips over daten, speeddaten, blind dates, internetdaten, spontane gesprekken op straat en aangesproken worden in de kroeg.

Kortom, een boek dat elke man die zijn datevaardigheden wil verbeteren gelezen moet hebben.

Bestel nu 'Ik date maar wat' van Suzanne Buis.


Suzanne vindt meer