Hoe mannelijkheid verloren gaat, maar wel weer kunt hervinden

Mannelijkheid. Vrouwen voelen zich er nog altijd sterk toe aangetrokken. Maar wat is het eigenlijk precies, mannelijkheid? En hebben wij moderne mannen dat nog wel voldoende?

En mochten we er toch te weinig van hebben, hoe krijgen we er dan meer van?

Waarom vervrouwelijking voor mannen verre van ideaal is

Wij mensen hebben er veel voor over om aardig gevonden te worden, om geaccepteerd te worden en 'erbij te horen'. Dus als onze samenleving ons op diverse manieren probeert wijs te maken dat geëmancipeerd in het leven staan ook goed is voor mannen, evenals wat vaker je vrouwelijk kant laten zien, dan doen we mee. Zeker wanneer, door het vrouwelijke deel van de samenleving, mannelijkheid geregeld met dom, lomp, kortzichtig en seksistisch geassocieerd wordt, dan houden we onze mond en passen wij ons gewillig aan.

En dus zijn wij mannen vanaf de jaren 70 steeds verder geëmancipeerd en vervrouwelijkt. En behoren wij in Nederland nu tot één van de meest vervrouwelijkte landen ter wereld.

Nu is er met vervrouwelijking op zich niet heel veel mis. Want de wereld om je heen wordt er wel aardiger, vredelievender en verdraagzamer van. Maar als jij als man zijnde teveel vervrouwelijkt, dan gaat het op een goed moment toch echt ernstig mis met je.

Want vrouwen zullen je absoluut reuze aardig vinden. Maar toch moeten ze je niet echt. In de zin van: dat ze niet het bed met je willen delen en geen relatie met je willen.

Bovendien is de kans heel redelijk dat je niet aan het doen bent, wat je het liefst zou willen. Maar vooral doet, wat anderen van je verwachten, of waarvan je denkt dat ze dat van je verwachten. Want nogmaals: je wilt aardig gevonden worden, geaccepteerd worden en erbij horen. En dus is het zo ontzettend belangrijk voor je wat anderen van je vinden.

Als mensen je aardig vinden en accepteren, dan zou je dat een gelukkig en tevreden gevoel moeten geven. En zou je lachend en vol zelfvertrouwen en goede moed in het leven moeten staan.

Maar dat doet menig man allesbehalve. Want hij voelt wel dat er iets niet klopt, maar heeft niet echt een idee wat precies. En dus leeft hij maar gewoon zijn leven, dat als belangrijkste doelen heeft: aardig gevonden worden en geaccepteerd worden.

Een redelijk risicoloos en doelloos bestaan, verstookt van dromen, passie en doelgerichtheid. Waardoor een man zich vooral vaak futloos voelt en behoorlijk onbelangrijk.

Het is dan toch geen wonder, dat je jezelf dan gaat afvragen of je een vrouw wel genoeg te bieden hebt?

Menig man wordt hierdoor een ontevreden, onzeker en gefrustreerd mens. En voelt zich allerminst een man. Omdat dit absoluut niet de manier van leven is, waar een man zich lekker bij voelt.

Om een iets duidelijker beeld te krijgen van wat er in het leven van een man tegenwoordig veelal niet klopt, moet je het ter leering ende vermaeck eens vergelijken met hoe jouw voorvaderen leefden.

Denk je bijvoorbeeld dat jouw voorvaderen:

Als je dit lijstje zo leest, dan zul jij je wellicht ook niet aan de indruk kunnen onttrekken dat het allemaal wel een beetje verwijfde dingen zijn en verwijfd gedrag is.

Maar kijk eens om je heen en je ziet het gebeuren of je hoort erover, of misschien maak je jezelf er zelfs wel schuldig aan.

Nog niet zo heel lang geleden hadden mannen nog zoiets als eergevoel, en een gevoel van trots bij het zelf maken van iets. En was het belangrijk, en een uitdaging, om iets wat je nog nooit eerder gedaan had, succesvol zelf te volbrengen. Omdat het je gevoel van eigenwaarde versterkt en je zelfvertrouwen gevoed wordt door daden van zelfredzaamheid.

Vandaag de dag lult de gemiddelde man veel te veel, en doet hij veel te weinig. Zeker wanneer het op vrouwen aankomt. Omdat hij zich te vaak door zijn angst laat tegenhouden, in plaats van zijn angst te willen overwinnen.

Dit is kort door de bocht wat er van ons mannen geworden is, sinds we besloten hebben te emanciperen. Maar zou het niet zo kunnen zijn, dat wij inmiddels serieus ver van ons natuurlijke padje afgedwaald zijn? Zo ver dat het ons diep van binnen behoorlijk ongelukkig begint te maken?

Wat we er vandaag nog aan kunnen veranderen

Het mooie van leven is, dat je jouw leven helemaal zelf creëert en vormgeeft door middel van de keuzes die je dagelijks maakt en de dingen die je dagelijks doet. En dat je vandaag nog kunt besluiten om andere keuzes te gaan maken en dingen anders te gaan doen.

Vraag vandaag, of hooguit morgen, dan om te beginnen ook eens aan een vriendin, de buurvrouw, een vrouwelijke collega, een klasgenote, en je moeder wat ze sexier en aantrekkelijker vinden: een man die iemand belt om wat te komen repareren, of een man die best wel veel zelf kan repareren?

De uitslag van jouw mini onderzoekje zal je wellicht verrassen, en naar alle waarschijnlijkheid gaan helpen beseffen wat je te doen staat.

Want laten we eerlijk zijn: een man die tegenwoordig op zaterdag zelf aan zijn auto klust, of aan zijn huis, is in diverse delen van ons land al zowat een bezienswaardigheid.

Laten we alvast één ding duidelijk stellen: Mannen en vrouwen zijn absoluut gelijkwaardig, maar zijn van nature geenszins gelijk. Zou het dan niet gewoon veel slimmer zijn om elkaars verschillen juist te benutten, in plaats van te proberen gelijk aan elkaar te zijn?

De manier van leven waar een man doorgaans het meest gelukkig van wordt, en waarmee hij zonder meer iets toe kan voegen aan het leven van een vrouw, en zich het meest zelfzeker door voelt is: een leven vol dingen doen en zelf voor elkaar krijgen.

Waarbij steevast het volgende stappenplan wordt gevolgd:

 1. Een wens of verlangen ontstaat.
 2. Een plan wordt bedacht waarmee de wens verwezenlijkt kan worden, of het verlangen bevredigd kan worden.
 3. Besluiten worden genomen en de benodigde acties worden uitgevoerd om het gewenste te verwezenlijken of het verlangen te bevredigen.

Maar wat ons mannen tegenwoordig het meest in de weg lijkt te staan is: een serieus gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen, onbekendheid met het overwinnen van angsten, en bovendien zichzelf niet belangrijk genoeg vinden.

Wat hierbij absoluut niet helpt is het feit dat er: tegenwoordig voor alles wel een mannetje te vinden is, en dat bijna alles door iemand anders voor ons gedaan en geregeld kan worden. Waardoor we nog maar zeer zelden echt een beroep hoeven doen op onze zelfredzaamheid.

Tevens hoeven we nog maar zelden zelf over iets na te denken en zelf iets op te lossen. Want overal hebben we internet bij de hand. Waardoor meestal wel ergens op internet een oplossing voor ons probleem te vinden is.

Kortom, ook zonder enige vorm van mannelijkheid, kun je zelfs als man een heel eind komen in het dagelijks leven. En dat zelfs zonder dat je voor mietje wordt versleten. Tenminste, niet merkbaar. Waardoor je lang in de vooronderstelling kunt blijven verkeren dat het allemaal wel goed zit. Want tenslotte zie je veel mannen om je heen hetzelfde doen.

Maar als je dit artikel zit te lezen, dan zul je wellicht reeds hebben moeten constateren dat het bij de vrouwen toch niet helemaal lukken wil. Ze vinden je een aardige vent, maar veel krijg je verder niet voor elkaar bij een vrouw.

Veelal kan een vrouw slecht aangeven waarom ze je wel aardig vindt en leuk vindt in de omgang, maar zich toch niet tot je aangetrokken voelt. En daarmee blijf je in het duister tasten over wat er toch aan jou mankeert.

Tijd dan ook voor wat licht in de duisternis. Het eerste wat ik je kan verklappen is, dat de kans klein is dat het aan je uiterlijk ligt. Want als jij als man de hygiëne basisregels volgt en een beetje aandacht besteedt aan hoe je eruit ziet, dan is dat wat uiterlijk aangaat voor de meeste vrouwen voldoende.

Waar je als man echter meestal nat op gaat is: houding, gedrag, uitstraling en je blik de wereld om je heen in. Want als daar te weinig aan mannelijkheid, zelfvertrouwen en zin in het leven vanuit gaat, dan voelt de gemiddelde vrouw zich simpelweg niet tot je aangetrokken. En zijn je kansen doorgaans al verkeken, nog voordat je haar hebt aangesproken.

Een probleem dat zich gelukkig relatief makkelijk op laat lossen. Want alles wat je nodig hebt om dat te kunnen veranderen is slechts meer mannelijkheid en meer zelfvertrouwen.

Maar dan is de vraag:"Hoe krijg je dat?" In het kort op de volgende manier:

 1. Goed voor je mannelijkheid en zelfvertrouwen is om te beginnen: stoppen met proberen te voldoen aan de vermoedelijke wensen en verwachtingen van vrouwen. Want omdat de gemiddelde vrouw eigenlijk niet eens weet wat ze echt wil van een man, zal dit alleen maar leiden tot meer onzekerheid bij jou.
 2. Bovendien moet je nu direct stoppen met je gedragen op een manier, die doet vermoeden dat jij anderen, en vooral vrouwen, belangrijker vindt dan jezelf.
 3. Vervolgens zou je eens op je gemak moeten gaan bedenken wat jij echt nodig hebt en echt wil in jouw leven, wat jij echt belangrijk vindt en waar jij gelukkig van wordt. Voor jou alleen. Dus zonder te denken aan een relatie en aan vrouwen. En zonder ook maar enige rekening te houden met wat anderen ervan zouden kunnen gaan vinden, en nog los van de vraag of het überhaupt wel zou kunnen, gezien jouw huidige situatie. Kortom, laat je dromen en gedachten nu echt eens volledig de vrije loop en schrijf ze op.
 4. Zoek vervolgens één ding uit wat je vandaag nog zou kunnen veranderen.
 5. Maak er een gestructureerd en gedetailleerd plan voor, en bepaal compleet met datum en tijd voor wanneer het gedaan moet zijn.
 6. Ga het daadwerkelijk doen.
 7. Beloon jezelf met iets wat je leuk, lekker of fijn vindt wanneer je jezelf netjes gehouden hebt aan het doel dat je jezelf gesteld hebt.
 8. Ga terug naar stap 3, en probeer langzaam aan steeds grotere uitdagingen aan te gaan met jezelf.

Als je echt serieus hebt nagedacht over wat je wilt in je leven, wat je wilt veranderen, en wat je echt moet doen van jezelf om gelukkiger te worden, dan ben je daar voorlopig wel even mee onder de pannen.

En je zult zien dat je bij elk ding dat je geheel zelf volbrengt, jij je lekkerder, gelukkiger, vrolijker, mannelijker en zelfverzekerder gaat voelen. En dat je enthousiaster wordt over wat je doet, en er passie door je aderen begint te stromen, en honger krijgt naar meer. Tenminste:

Het is zo belangrijk om jezelf strikt aan deze regels te houden omdat menig man ernaar neigt om van het krijgen van een relatie met een vrouw een doel op zich te maken. Maar helaas maakt dat de kans alleen maar groter dat je nooit een relatie zult gaan krijgen. Want vrouwen ruiken dat, bij wijze van spreken, al van grote afstand. En zullen het vooral beschouwen als wanhopig.

Bovendien, een man die het krijgen van een relatie met een vrouw als een belangrijk doel in het leven ziet, heeft in de ogen van een vrouw te weinig ambitie. Iets waardoor een man in vroeger tijden niet eens in staat zou zijn om te overleven.

En aangezien liefde, lust en aantrekkingskracht ook vandaag de dag nog steeds een heel primair gevoel is, en we er geen controle over hebben, zal een vrouw zich niet aangetrokken gaan voelen tot een man die te weinig heeft waarvoor hij wil leven.

Dat betekent dan ook: dat aantrekkelijker worden voor vrouwen, in eerste instantie puur en alleen bestaat uit het vervullen van alleen jouw eigen wensen en het bevredigen van alleen jouw verlangens. En uit een leven voor jezelf proberen te creëren vol passie en dromen waar jij blij van wordt, en waar je een vrouw vol trots in zou kunnen uitnodigen.

Waarbij je als het ware tegen een vrouw zou kunnen zeggen, terwijl je een beeld schetst van de toekomst waar je van droomt:"Kijk, dit is mijn leven, dit is mijn droom, en deze kant wil ik op. En ik nodig jou uit om met me mee te gaan. Want ik vind je leuk, en wil mijn leven met jou delen."

Maar om iets dergelijks te kunnen zeggen tegen een vrouw, zul je wel eerst moeten weten waar je echt van droomt, en een begin moeten hebben gemaakt met het verwezenlijken van wat je echt wilt.

Dat gaat je absoluut lukken wanneer jij leert, en jezelf toestaat, om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de talenten die je van nature hebt. En jezelf ertoe zet om je natuurlijke talenten te gaan ontdekken, wanneer je ze nu nog niet ontdekt hebt.

En je hoeft echt geen bakken met geld te verdienen, of een belangrijke functie te bekleden. Wat een vrouw echt van je wil zien is: dat je het beste maakt van jezelf, en elke dag weer probeert het beste te halen uit jouw talenten en jouw mogelijkheden.

Wat in de praktijk betekent dat een vrouw zich eerder aangetrokken zal voelen tot een uitstekende vrachtwagenchauffeur, dan tot een bankdirecteur die zijn baantje vooral te danken heeft aan de contacten die zijn pappie heeft.

Zodra je het punt bereikt hebt dat je echt weet wat je wilt en je er vol overgave voor inzet, dan zullen vrouwen ook dat bij wijze van spreken van afstand al ruiken. Echter, omdat hier mannelijkheid uit spreekt, zullen vrouwen zich sterker tot je aangetrokken gaan voelen. Waardoor het krijgen van een vrouw in je leven je ineens een heel stuk makkelijker zal afgaan.