Hoe je over jezelf schrijven aanpakt en een goede profieltekst maakt

De meeste reacties op je date profiel krijg je, wanneer je ervoor zorgt dat je profieltekst op een leuke manier iets vertelt over jou. Maar hoe pak je het schrijven over jezelf in een profieltekst nu het beste aan?

Eigenlijk is het even simpel als ingewikkeld. Wanneer jij gewend bent om met enige regelmaat wat over jezelf te vertellen, zul je er wellicht niet zo heel veel moeite mee hebben. Maar wanneer je eigenlijk nog nooit echt wat over jezelf hebt hoeven vertellen, dan zul waarschijnlijk wat dieper moeten nadenken voordat je wat fatsoenlijks op papier kunt zetten.

Waar een goeie profieltekst uit bestaat.

Het doel dat je met een profieltekst op een datingsite wilt bereiken, is dat vrouwen die jij leuk vindt reageren op je profieltekst, danwel op het bericht dat je ze stuurt. In beide gevallen zullen ze eerst je profiel bekijken, voordat ze overwegen je een bericht te sturen.

Door de bank genomen zal een vrouw pas reageren, wanneer wat ze leest in je profiel haar aanstaat. En waarbij je profieltekst, profielfoto en je eerste bericht allen hetzelfde uitstralen en op hun eigen manier allemaal hetzelfde vertellen over je.

Een voorbeeld: Wanneer jij in je profiel schrijft dat jij een zeer actief buitenmens bent, maar jouw profielfoto toont dat jij hoogstwaarschijnlijk maar zelden frisse lucht ziet en je straalt daarbij bovendien bijzonder weinig activiteit uit, dan klopt er voor een vrouw ergens iets niet. En zal ze dus ook niet reageren.

Bovendien leest een vrouw in je profiel graag, dat je geen genoegen neemt met elke vrouw die jou aandacht geeft. Maar dat je in plaats daarvan goed weet, wat voor een type vrouw je leuk vindt en bij je past.

Als een vrouw vervolgens ziet dat ze aan jouw beschrijving voldoet, zal haar dat een goed gevoel geven over haarzelf. En uiteraard graag kennis met je willen maken als ze je profiel leuk vindt.

Een goede profieltekst bestaat dan ook uit 3 delen. Deze drie delen zijn:

  1. Iets over wie jij bent als persoon.
  2. Iets over hoe jij bent in een relatie met een vrouw en wat je belangrijk vindt.
  3. Een korte beschrijving van het type vrouw die je hoopt te ontmoeten.

Over elk deel schrijf je een aparte alinea van hooguit 5 regels. Want er moet uiteraard voldoende over jou te lezen zijn in je profiel. Maar zeker niet teveel.

Stap voor stap je profieltekst in elkaar zetten.

Menigeen vindt het lastig om iets over zichzelf te schrijven. De meeste mensen eindigen dan ook in clichés die in vele date profielen terug te vinden zijn. Want tenslotte vindt iedereen vakantie leuk en vindt iedereen het lekker op z'n tijd om met een filmpje en een wijntje op de bank te ploffen. En ook houdt iedereen van gevoel voor humor, een goed gesprek en tijd doorbrengen met vrienden.

Met dit soort informatie ga je jezelf dan ook niet onderscheiden. Terwijl dat nou juist wel de bedoeling zou moeten zijn, als jouw doel is: het online ontmoeten van vrouwen waarin je geïnteresseerd zou kunnen raken.

De truc is dan ook iets over jezelf te schrijven dat echt bij jou als persoon past. Maar hoe pak je dat nou aan?

Iets leuks en interessants over jezelf schrijven doe je als volgt:

  1. Het eenvoudigst is een pen en een vel papier te pakken, aan een tafel te gaan zitten en minstens 10 woorden te verzinnen die betrekking hebben op jou als persoon. En die bovendien echt iets zeggen over jou.
  2. Als je dat lastig vindt, denk dan eens na over de dingen die je afgelopen week hebt gedaan en waar je een goed gevoel aan overgehouden hebt. Maar denk ook eens na over je hobby's, je werk, waar je blij van wordt, wat je beleefd hebt, of nog graag zou willen beleven.
  3. Zodra je je lijst hebt van minimaal 10 woorden, begin je met het schrappen van woorden, totdat je nog 3 à 4 woorden overhoudt. Woorden waar je wat over schrijven kan, waarmee je jezelf onderscheidt en die wellicht de meeste interesse zullen wekken bij vrouwen.
    Per woord schrijf je vervolgens 3 à 4 zinnen tekst.

Een lijstje bestaande uit bijvoorbeeld de woorden: ondernemen, niet doorsnee, oldtimer en spontaan; zou dan het volgende stukje tekst op kunnen leveren:

Hallo, ik ben wars van poeha en ik onderneem. Je zou mij dan ook een Zelfstandige Zonder Poeha kunnen noemen. Ondernemen betekent voor mij onder meer dat ik iedere dag weer een beetje meer lees, leer en ervaar. Om vervolgens een boterham bij elkaar te schrijven of te praten.

Dit maakt mij niet bepaald een doorsnee man. En wellicht zelfs lastig om mee te leven soms. Zo kan ik bijvoorbeeld plots iets besluiten. Wat er bijvoorbeeld toe kan leiden dat ik even naar Italië op en neer rijdt met een vriend. Gewoon om even auto's te kijken.

Niet perse om een vervanger te zoeken voor mijn hoog bejaarde en dorstige, maar tevens hoogst elegante, slagschip. Maar meer omdat mannen er soms gewoon even uit moeten. Even weg van alle besognes. Om gewoon even mannendingen te doen. En ja, daar hoort ook pissen in een bergbeek bij in het ochtendgloren, onderwijl genietend van een fantastisch uitzicht ;-)

Vervolgens doorloop je dezelfde 3 stappen om iets te vertellen over hoe jij bent met vrouwen en wat een vrouw van jou kan verwachten in een relatie. De woorden: zorgen, geluk en lachen; kunnen op deze manier het volgende stukje tekst opleveren:

'Hoe een man leeft, is hoe een man liefheeft' , zei ooit een wijs man. Ik zorg goed voor mezelf. En ik vind het ook heerlijk om te zorgen voor de vrouw met wie ik mijn leven deel. En haar zielsgelukkig te zien.

Haar te zien lachen, haar te zien stralen en haar van het leven te zien genieten. Ik voel me een gelukkig man wanneer ik daar iets aan heb kunnen bijgedragen.

Tot slot loop je de 3 stappen nogmaals door om de woorden te zoeken die beschrijven wat voor een vrouw jij graag zou ontmoeten. De woorden: vrouwelijk, zorgzaam en 'goed voor zichzelf'; zouden kunnen leiden tot de volgende alinea:

Mijn ideale vrouw is vooral een vrouwelijke vrouw. En vrouw die zorg besteedt aan haar uiterlijk, maar ook aan haar innerlijk. Een vrouw ook die gezelligheid kan creëren zoals alleen een vrouw dat kan. Maar ook een vrouw die nog die echte vrouwelijke zorgzaamheid bezit.

Op deze manier heb je jouw hele profieltekst compleet en hoef je eigenlijk alleen nog maar een regeltje te verzinnen, die een vrouw aanspoort om je ook inderdaad te gaan schrijven. Een enigszins speels zinnetje waarmee de voorbeeld profieltekst in dit artikel afgesloten zou kunnen worden is:

Ben jij dat? Ik trakteer je op een kop koffie als je me iets leuks schrijft.

Door op deze manier over jezelf te schrijven en een profieltekst samen te stellen, zul je zelden in clichés en algemeenheden vervallen. Maar onderscheid je jezelf en maak je jezelf authentiek en dus aantrekkelijk voor vrouwen.

En daarmee de kans aanzienlijk groter dat vrouwen reageren op je profiel en op de berichten die je ze schrijft.