Hoe Tinder nepprofielen jou gegarandeerd niet neppen
Helaas. Ook op Tinder kom je ze steeds vaker tegen, nepprofielen. Profielen die maar met één doel zijn gemaakt: zoveel mogelijk mannen zien te lokken naar dubieuze websites en aanverwanten.
De populariteit van Tinder begint ook in Nederland serieuze vormen aan te nemen. En dat trekt zoals altijd ook mensen aan die minder goede bedoelingen hebben. Of die, beter gezegd, gewoon jouw plezier komen bederven.
Waar herken je een nepprofiel aan?
Een foto van een mooie dame voorgeschoteld krijgen, daar heeft geen enkele man bezwaar tegen. En ook wat ondeugendheid kunnen we best hebben.
Maar helaas gaat het verder dan dat, veel verder.
Dus zodra je op Tinder een foto te zien krijgt van een mooie vrouw, die net iets te professioneel gefotografeerd is en die uitdagender kleding draagt dan gemiddeld, dan zit er eigenlijk niets anders voor je op, dan gewoon op het rode kruis van 'Ik vind jou niet leuk' te tikken.
Weet je het toch niet helemaal zeker of het een nepprofiel betreft, tik dan op de foto om het profiel te openen. Zie jij vervolgens een profieltekst staan, met daarin een link naar een website, dan is dat doorgaans een volgend bewijs dat je hoogstwaarschijnlijk met een nepprofiel van doen hebt.
Zeker wanneer je gevraagd wordt om naar deze website toe te gaan en via deze website contact met haar te zoeken.
Het Facebook account wat aan dit Tinder profiel gelinkt zit, zal er bovendien niet uitzien alsof het een account is van een echt persoon.
Heb je per ongeluk toch een match met een nepprofiel en je stuurt een bericht, dan zou je bericht zelfs wel eens beantwoord kunnen gaan worden. Maar al snel zul je ontdekken dat de reacties niet helemaal aansluiten op wat je zegt of wat je vraagt. En dat, via de berichten die je ontvangt, vooral wordt geprobeerd jou zo snel mogelijk te verleiden om naar een bepaalde website te gaan.
Waarom je nepprofielen moet negeren
Wanneer je geregeld gebruik maakt van Tinder, dan zul je de nepprofielen vanzelf snel gaan herkennen. Zoals gezegd: de vrouw op het profiel is net iets te mooi gefotografeerd en ziet er net iets te verleidelijk uit.
En hoe groot de verleiding ook mag zijn om deze vrouw toch te liken en toch te proberen met haar in contact te komen, je gaat zonder meer bedrogen uitkomen.
Ingaan op waar deze nepprofielen je toe proberen te verleiden, kan in sommige gevallen zelfs resulteren in een virusbesmetting, phishing, ongewenste mail en andere berichten waar je niet op zit te wachten. Zo valt op diverse Engelstalige websites tenminste te lezen.
Maar ook vaak zul je gelokt gaan worden naar een webcam site, waar de dame in kwestie zogenaamd achter haar webcam op jou zal zitten wachten om wat meer van zichzelf te laten zien. Uiteraard krijg je helemaal niets te zien. Tenminste, niet zolang je niets betaald hebt.
Hoe het ook zij, met deze mooie vrouwen ga je echt niet in contact komen. En dat is toch wel de bedoeling als je op Tinder zit.
Dat internetcriminelen denken veel geld te kunnen verdienen via Tinder, blijkt wel uit de hoeveelheid tijd die ze erin stoppen om een nepprofiel te maken op Tinder.
Want eerst moet een nepprofiel op Facebook gemaakt worden, zodat deze gebruikt kan worden voor Tinder. Dan moet er met dat nepprofiel actief geliked worden op Tinder om te proberen zoveel mogelijk matches te krijgen. En vervolgens moeten zoveel mogelijk matches verleid worden om naar een website of andere internetservice te gaan.
Nu zullen de serieuze internetcriminelen ongetwijfeld dingen verzonnen hebben om deze procedure zoveel mogelijk te automatiseren. Maar er zal ongetwijfeld voldoende overblijven dat nog gewoon met de hand moet worden gedaan.
Kortom, iemand gaat heel erg rijk worden van jou en van anderen, wanneer je op Tinder nepprofielen niet links laat liggen of niet rapporteert aan Tinder als zijnde spam, wanneer je per ongeluk toch met een nepprofiel in contact bent geweest.
Echter, er is ook een lichtpuntje te bespeuren in dit verhaal.
Want het algoritme dat Tinder hanteert, zorgt ervoor dat niet populaire profielen na enige tijd niet meer worden getoond. Dus door massaal Tinder nepprofielen niet te liken, moet je binnen afzienbare tijd geen last meer van de nepprofielen hebben, zou je zeggen.
Dit is een hele eenvoudige manier om van nepprofielen op Tinder af te komen. Hoewel het waarschijnlijk nog wel even zal duren, voordat internetcriminelen er de brui aan geven om je lastig te vallen op Tinder. Zeker zolang er nog voldoende gebruikers zijn die deze nepprofielen wel blijven liken.
Want zoals gezegd, er lijkt een hoop geld te verdienen te zijn, aan Tinder gebruikers die het niet kunnen laten, contact te zoeken met het mooie meisje op het nepprofiel.