Non verbale communicatie: communiceer jij wel wat je wilt communiceren?

Wist jij dat ruim 90% van de communicatie tussen mensen verloopt via non verbale communicatie, ofwel zonder woorden?

Een extreem voorbeeld hiervan is: als iemand die tegenover je staat ineens een vechthouding aanneemt en je boos aankijkt. Zonder dat er ook maar één woord gesproken is, weet jij precies wat hij van plan is.

Dit betekent dat wij instinctief heel veel houdingen, bewegingen en vele vormen van uitstraling herkennen en er de betekenis van weten. Echter, meestal is non verbale communicatie veel subtieler dan in het zojuist gegeven voorbeeld en doen we dingen onbewust. Iets wat ertoe zou kunnen leiden dat we heel iets anders communiceren dan we denken te communiceren.

De invloed van non verbale communicatie in ons dagelijks leven.

Non verbale communicatie gaat verder dan lichaamstaal alleen. Want bijvoorbeeld ook je uiterlijk en de kleren die je draagt, communiceren iets naar mensen in je omgeving. Aan de hand waarvan we als mensen overigens direct veronderstellingen maken.

Want als iemand een pak draagt, dan veronderstellen we doorgaans al snel dat deze man op kantoor werkt of een commerciële functie heeft of een managementfunctie heeft.

Bij bijna niemand zal de gedachte opkomen dat deze man ook wel eens een automonteur of een fietsenmaker zou kunnen zijn, die op weg is naar de trouwerij van zijn jongere zus, als ze hem tegenkomen in bijvoorbeeld een treinstation.

En van iemand die grote tattoos op zijn lijf draagt veronderstellen we doorgaans dat hij zeker niet tot de groep 'ideale schoonzoon' zal behoren.

Maar niet alleen met kleding en uiterlijk communiceer je iets naar anderen. Tot non verbale communicatie behoort ook je houding, hoe je staat en hoe je beweegt. En deze dingen vertellen, zeker vrouwen, soms meer dan je lief is.

Een lichtelijk ineengedoken houding, waarbij je schouders naar voren wijzen en je gezicht naar de grond gericht is, vertelt andere mensen dat je niet erg zeker van jezelf bent en je onderdanig voelt aan anderen. Hetgeen bijna automatisch betekent dat mensen je niet veel aandacht zullen schenken en niet heel veel waarde zullen hechten aan wat je op dat moment zegt.

Echter, wanneer je precies hetzelfde zou zeggen met een krachtige stem, terwijl je rechtop staat en trots de wereld inkijkt, dan zul je zien dat je dan ineens wel de aandacht krijgt.

We kunnen dan ook gerust stellen dat non verbale communicatie belangrijker is dan verbale communicatie. Omdat aan wat mensen non verbaal communiceren, veel meer waarde wordt gehecht dan aan wat mensen verbaal communiceren.

Ons non verbaal communiceren maakt het verschil tussen succes en teleurstelling

Daten is één van die dingen waarbij wat we non verbaal communiceren vrijwel direct het verschil maakt tussen succes en teleurstelling. Met name tijdens een eerste date.

Want als we gaan daten, dan kijken we ernaar uit om onze date te gaan zien. Hetgeen betekent dat we met net even iets meer interesse gaan letten op degene die we gaan ontmoeten.

Dat betekent voor jou dat wanneer je date je in haar blikveld krijgt, ze direct zo veel mogelijk probeert te ontdekken over jou, via wat jij op dat moment allemaal non verbaal aan het communiceren bent.

Hoewel een vrouw dit overigens volledig onbewust aan het doen is, vormt dit wel de absolute basis voor haar eerste indruk van jou. En de eerste indruk die een vrouw graag instinctief van jou zou willen hebben is de indruk dat ze je vertrouwen kan.

En dat is dan ook wat ze vanaf het eerste moment probeert te vinden in wat jij non verbaal communiceert, gecombineerd met wat jij zegt en hoe je iets zegt. Al deze dingen moeten voor haar gevoel in overeenstemming met elkaar zijn.

Echter, wanneer haar intuïtie haar vertelt dat dit niet het geval is, dan zal ze je ook niet vertrouwen. En wanneer een vrouw jou niet eerst vertrouwt, dan zal ze zich vrijwel zeker nooit tot je aangetrokken gaan voelen.

Een voorbeeld:
Stel je ontmoet een vrouw en je voelt je best onzeker. Onder andere omdat je bang bent dat je niet goed weet wat je moet zeggen en bang bent dat het gesprek op enig moment stilvalt. Dan komt deze angst en onzekerheid luid en duidelijk naar voren in wat jij non verbaal aan het communiceren bent op het moment dat jij haar ontmoet. Je maakt bijvoorbeeld geen oogcontact en je praat wellicht wat zachter en onduidelijker dan je normaal gesproken doet. En misschien verslik je jezelf wel even in je woorden.

Dit zijn stuk voor stuk vormen van non verbale communicatie die onzekerheid weergeven.

Stel je voor dat je date je op enig moment vraagt of jij zenuwachtig was en je onzeker voelde toen jullie ontmoetten en je zegt stoer 'Nee', dan zorg je er terstond voor dat je date gaat twijfelen of ze je wel vertrouwen kan.

Je kan in zo'n geval dan ook beter zonder omhaal vertellen dat je je geweldig onzeker voelde op het moment dat jullie ontmoetten. Dat je dat eigenlijk nooit zo verwacht had, maar dat je je nu al weer een stuk beter op je gemak voelt.

Op dat moment bevestig je met jouw woorden wat je non verbaal al communiceerde naar je date. Dit zal ook haar meer ontspannen en haar vertrouwen in jou laten toenemen. Wanneer je haar bovendien laat merken dat zij eraan heeft bijgedragen dat jij je weer helemaal prettig voelt, bijvoorbeeld door te vertellen dat jij vindt dat jullie zo gezellig aan het babbelen zijn samen, dan zal ze dat beschouwen als een compliment. En ook dat vindt een vrouw fijn.

Vrouwen schatten van nature vaak veel beter in wat iemand non verbaal communiceert. Zelfs wanneer het een hele subtiele vorm van non verbale communicatie is. Dan nog interpreteert een vrouw dat vaak uitstekend. Zeker wanneer ze bijzonder geïnteresseerd is in deze persoon en hem leuk vindt.

Vandaar ook dat je als man nooit moet proberen om tegen een vrouw te liegen. Want vroeg of laat krijgt ze je door. Dat ze je door krijgt is overigens nog niet eens het grootste probleem. Het grootste probleem is dat ze, door te liegen, haar vertrouwen in jou verliest. En met verlies van vertrouwen, in welke vorm dan ook, verlies je uiteindelijk haar.

Op wat jij non verbaal communiceert naar de buitenwereld, heb je misschien niet altijd even veel grip. Zeker niet op wat jij non verbaal communiceert op basis van hoe jij je voelt. Maar je kunt te allen tijde wel wat aan je non verbale communicatie veranderen door aan jezelf te werken en je persoonlijk te ontwikkelen. Waar bijvoorbeeld het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen automatisch leidt tot het non verbaal communiceren van meer zelfvertrouwen.

En wellicht weet je inmiddels dat zelfvertrouwen de grootste opwekker is van aantrekkingskracht in een vrouw. Reden temeer dus om ervoor te zorgen dat uit jouw non verbale communicatie duidelijk blijkt dat jij beschikt over een gezond portie zelfvertrouwen in je omgang met vrouwen.