Hoe verbeter ik mijn sociale vaardigheden?

Goede sociale vaardigheden zijn niet alleen van groot belang bij het daten. Maar op allerlei gebieden in je leven. Met het stellen van de vraag: "Hoe verbeter ik mij sociale vaardigheden?" maak je al een goede start om wat aan je sociale vaardigheden te doen, wanneer je nu vindt dat er wel wat aan bijgeschaafd zou kunnen worden.

Veel mensen zijn van mening dat we sociaal steeds armer worden. Misschien is dat ook best wel zo met het steeds individualistischer worden van onze maatschappij. Alleen mensen die beroepshalve veel te maken hebben met mensen zullen hun sociale vaardigheden goed op pijl hebben. Iets wat in veel mindere mate zal gelden voor mensen die zich zouden kunnen onttrekken aan sociale contacten.

Het belang van sociaal vaardig zijn

Sociaal vaardig zijn betekent dat je goed in staat bent op verschillende niveaus relaties op de bouwen met andere mensen. Zoals gezegd is dat niet alleen van wezenlijk belang tijdens het daten. Een goede relatie met je baas en met je collega's kan zorgen voor een prettige werksfeer. Ook een prettige werksfeer hangt voor een deel af van jouw sociale vaardigheden.

Goede relaties met mensen in je directe omgeving, zoals vrienden, buren, familie, kennissen, clubgenoten en zelfs het kassameisje bij de buurtsuper en de eigenaar van de snackbar om de hoek, zijn belangrijk om je prettig te voelen in je leven.

Want wat is er nu fijner dan zien dat mensen het leuk vinden om je weer te zien en je met een glimlach begroeten, in plaats van nauwelijks naar je om te kijken als je binnenkomt. Of mensen je wel of niet begroeten met een glimlach heb je voor een groot deel zelf in de hand.

Vroeger was het heel gewoon dat mensen eens een praatje met elkaar maakten. Kijk maar eens naar oude van dagen in de gemiddelde supermarkt of op de markt. Zij zijn vaak de enigen die je praatjes ziet maken.

Dat is heus niet omdat die mensen nu zoveel meer tijd hebben dan wij. Nee, die mensen zijn nog gewend aan het socialiseren met anderen. Eigenlijk zou je eens vaker op die oudjes moeten letten als je onder de mensen bent. Omdat je dan wellicht zou kunnen ontdekken hoe ontzettend simpel het kan zijn om een gesprek met iemand aan te knopen.

Uit onderzoek is gebleken dat de sociale vaardigheden van de gemiddelde moderne mens veel te lijden heeft gehad onder de komst van internet en dan met name: e-mail, MSN en sms. En het zal wellicht nog beroerder worden met diensten zoals Hyves, Facebook en Twitter.

Dat we behoefte hebben aan het communiceren met anderen blijkt wel uit het feit dat we met z'n allen gretig gebruik maken van al dit soort diensten. We vergeten alleen dat persoonlijk contact met mensen, het daadwerkelijk zien en spreken van anderen, steeds meer naar de achtergrond verdwijnt; en dat terwijl persoonlijk contact van wezenlijk belang is voor een goede relatie.

Je sociale vaardigheden verbeteren

Ook jij zult ongetwijfeld al gemerkt hebben dat je door de gedeeltelijke anonimiteit en "bescherming" van tekstuele communicatie makkelijker contact zoekt en hebt met anderen dan dat je dat in een persoonlijke situatie zou doen.

Een goed voorbeeld hiervan is dat vele jonge mannen tegenwoordig serieuze moeilijkheden ondervinden met het persoonlijk mee uit vragen van een vrouw waar ze contact mee hebben via sms of MSN. Ze vragen zich dan bijvoorbeeld af wat ze moeten zeggen tegen zo'n vrouw als ze er persoonlijk mee in contact zouden treden.

Dit zou gerust beschouwd kunnen worden als het hebben van gebrekkige sociale vaardigheden. In ieder geval in hun omgang met vrouwen. Iets dat gelukkig snel te verbeteren valt door eens geen gebruik te maken van tekstuele communicatie in wat voor een vorm dan ook, maar eens vaker de telefoon te pakken of mensen persoonlijk te ontmoeten en een gesprek met ze aan te gaan.

Je afvragen wat je moet zeggen wanneer je persoonlijk met iemand in contact treedt, hoeft niet wanneer je jezelf dwingt oprechte interesse te tonen in degene met wie je in contact gaat treden.

Want denk maar eens na. Met wat voor een persoon praat jij het liefst. Een persoon die geïnteresseerd is in wat jou bezig houdt of een persoon die vooral zelf aan het woord is en voornamelijk over zichzelf praat. Ik denk dat ook jij liever een gesprek aangaat met de eerste persoon en het contact met deze persoon aangenaam zult vinden.

En dat geldt zeer zeker wanneer je in contact wilt komen met vrouwen. De meeste indruk op een vrouw maak je door oprecht in haar geïnteresseerd te zijn en te luisteren naar wat haar bezig houdt.

Kort samengevat is het antwoord op de vraag 'Hoe verbeter ik mijn sociale vaardigheden?', beweeg je onder de mensen en wees eens oprecht geïnteresseerd in anderen. Maak dat praatje en vraag eens naar wat anderen bezighoud. Dit maakt jou al heel snel een prettig mens waar anderen graag mee omgaan.