Wie betaalt een date en waarom?

Wie betaalt een date? Betaalt de man, de vrouw of betaalt ieder voor zich?

Dat in onze geëmancipeerde samenleving oude regels veranderingen ondergaan, dat zal geen verrassing zijn. Zo maakt de huidige regel niet langer onderscheid tussen man en vrouw. Dus wie de eerste date betaalt en wie de tiende? Dat antwoord zal pas gegeven kunnen worden zodra de date aanstaande is.

Als man hoef je niet altijd te betalen, of toch wel?

Als je vroeger 'een vrouw het hof wilde maken', zoals dat zo mooi heette, dan kon je maar beter zorgen voor een gevulde portemonnee. Want met kunnen betalen voor iets, liet je als man zien aan een vrouw dat je in staat was om voor haar te zorgen. En dat ook graag wenste te doen.

Met betalen tijdens afspraakjes liet een man tevens merken aan de vrouw dat hij romantisch in haar geïnteresseerd was. En wanneer een vrouw in bleef gaan op afspraakjes met een man, en hem liet betalen, dan gaf ze daarmee te kennen dat ze ook romantisch geïnteresseerd was in hem. En open stond voor zijn avances.

Iets wat overigens niet automatisch betekende dat hij haar, door voor haar te betalen, al had. Het stond hem alleen nog maar vrij om te proberen haar het hof te maken, ofwel haar te versieren.

Waarbij aangetekend moet worden, dat vrouwen in vroeger tijden nooit het initiatief namen. Want dat was niet netjes. Als vrouw diende je rustig af te wachten totdat een man het initiatief nam. Houd dit gegeven even in gedachten.

In de loop der tijd zijn er serieus dingen veranderd. Er wordt allang niet meer vreemd opgekeken wanneer een vrouw het initiatief neemt, en een man die ze leuk vindt uitnodigt voor een date. En omdat vrouwen tegenwoordig uitstekend zelf geld weten te verdienen, vinden ze het absoluut geen bezwaar om dan ook voor de date te betalen.

Want tenslotte leven we tegenwoordig in een geëmancipeerde maatschappij. Een maatschappij waarin vrouwen en mannen gelijk zijn. Tenminste, dit roept zowel menig man als menige vrouw geregeld met volle overtuiging.

Maar is dat wel echt zo? Zijn we allemaal wel zo gelijk als we onszelf willen doen laten geloven?

Want als we dan allemaal zo ongelofelijk gelijk zijn, waarom moppert menige vrouw dan toch nog als een man voorstelt de rekening te delen?

Zo ga je als man om met betalen

Een vrouw moppert vooral als je haar teleurgesteld hebt. En met het willen delen van de rekening, zou je een vrouw wel eens behoorlijk teleur kunnen stellen.

Want als je een vrouw uitnodigt voor een date, dan geef je haar daarmee het gevoel dat je haar leuk vindt.

Voor haar betalen tijdens een date, zal dat gevoel bevestigen. Maar de rekening willen delen of haar willen laten betalen, zal een vrouw daarentegen het gevoel geven dat je haar toch niet zo heel leuk vindt.

Met andere woorden: de rekening willen delen, zal voor een vrouw voelen als een afwijzing.

Dit is er een mooi voorbeeld van, dat we in ons hoofd allemaal ontzettend geëmancipeerd zijn, maar dat ons gevoel er absoluut niet aan meedoet.

Dat een vrouw zich afgewezen voelt, is overigens geen punt wanneer je een vrouw tijdens een date inderdaad niet zo leuk blijkt te vinden als je vooraf gedacht had. Dan maakt het willen delen van de rekening alleen maar duidelijk aan een vrouw, dat je haar niet leuk genoeg vindt om verder samen tijd door te brengen.

Vind je een vrouw daarentegen wel erg leuk, dan doe je er goed aan om dat te laten blijken door met alle soorten van genoegen voor de date te betalen. Zeker een eerste date.

Maar hoeft een vrouw dan nooit te betalen?

Een gezonde weldenkende leuke vrouw is vooral ook iemand die een man niet meer voor haar laat betalen, dan ze vindt dat ze verdient. Dit betekent dat een dergelijke vrouw al vrij vlug zal voorstellen om ook iets te betalen.

Door in eerste instantie als man gewoon alles te betalen, creëer je tegelijkertijd voor een vrouw een soort van test die laat zien of zij daadwerkelijk wel zo leuk en lief is als ze jou wil doen geloven.

Want bij een vrouw die nooit voorstelt om wat te betalen, zou je jezelf na een aantal dates kunnen gaan afvragen hoe oprecht haar bedoelingen zijn. En of ze het niet toevallig alleen maar heel prettig vindt dat jij haar overal mee naartoe neemt, maar verder niet heel erg in jou geïnteresseerd is.

Wanneer een vrouw ook af en toe eens wat betaalt, dan laat dat minimaal zien dat ze er niet op uit is om je te gebruiken voor leuke uitjes, maar zonder meer ook wil investeren in de tijd die jullie samen doorbrengen.

Helemaal perfect is, wanneer een vrouw niet alleen af en toe ook eens wat betaalt, maar tevens soms ook met leuke ideeën komt, en de kosten ervan voor haar rekening neemt.

Waarbij je ervan uit kunt gaan dat, als een vrouw jou uitnodigt voor iets, zij voor jou zal betalen. Omdat de regel die nu doorgaans met daten gehanteerd wordt is: wie bepaalt, die betaalt.

Dit betekent in de praktijk inderdaad dat jij als man vaker zal betalen voor een date dan een vrouw. Omdat voor een date, en zeker voor een eerste date, het initiatief doorgaans toch bij de man ligt.

En ergens geeft dat helemaal niet. Want zeker een eerste date zou helemaal niet zoveel mogen kosten. Twintig Euro zou voldoende moeten zijn.

Waardoor je samenvattend zou kunnen stellen dat, zodra jij jezelf de vraag stelt: "Wie betaalt een date?", jij hoogstwaarschijnlijk meer geld uit aan het geven bent aan dates dan je eigenlijk zou moeten.

Indruk maken op je date doe je namelijk niet door heel veel geld te besteden. Want daarmee geef je alleen maar te kennen dat jij jezelf eigenlijk niet goed genoeg voelt voor haar.