Hoe maak je vrienden als volwassene?

Hoe maak je vrienden als volwassene en op oudere leeftijd Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Als student gaat vrienden maken vaak min of meer vanzelf. Want ieder van jullie is met dezelfde dingen bezig en je ziet elkaar regelmatig. Dat schept sowieso al een band. En wanneer je het bovendien goed met elkaar kunt vinden, dan is er van vriendschap al snel sprake.

Dat wordt anders wanneer je dagen gevuld worden met werk en andere verplichtingen. Dit verandert niet alleen jouw leven, maar dat van je vrienden ook. Het is het moment waarop je gaat ontdekken dat vriendschappen onderhouden en behouden al wat meer een uitdaging gaat worden.

Hoe maak je nieuwe vrienden?

Helaas is het zo dat niet elke vriendschap eeuwig zal blijven bestaan. Sterker nog, je mag je zelf denk ik gelukkig prijzen wanneer vrienden uit je jeugd nu nog altijd je vrienden zijn.

Want we maken allemaal dingen mee in ons leven, gaan verschillende richtingen op en gaan ergens anders wonen om dat bijvoorbeeld werk dat van ons vraagt. En misschien is je beste vriend binnen een paar jaar wel getrouwd en zijn er kinderen op komst. Dat terwijl jij nog steeds een losbandig leven leidt als vrijgezel.

Het zijn stuk voor stuk gebeurtenissen in een volwassen leven die eraan bij kunnen dragen dat een vriendschap het niet overleeft.

Om deze reden is het sowieso slim om, zeker als volwassene en single man, serieus aandacht te besteden aan je sociale leven en het maken van nieuwe vrienden.

Wat je daar kort door de bocht alleen maar voor hoeft te doen is open staan voor nieuwe contacten en jezelf vanzelfsprekend in situaties brengen waar contact leggen met nieuwe mensen ook daadwerkelijk mogelijk is.

Wij mensen zijn over het algemeen zeer zelfzuchtig. En dus doorgaans alleen bereid om iets te doen als het ons wat oplevert. Als is het maar plezier of een goed gevoel over onszelf.

Oprecht aandacht krijgen van iemand is bijvoorbeeld zoiets dat iedereen een goed gevoel oplevert. En samen iets gaan doen met iemand die je oprecht aandacht geeft staat zonder meer garant voor plezier.

Aan de andere kant geven wij ook heel graag iets terug aan iemand die ons wat heeft gegeven dat waardevol voor ons was.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat als jij iemand jouw oprechte aandacht schenkt, en er daarmee voor zorgt dat deze persoon zich prettig voelt en een fijn gevoel overhoudt aan het contact met jou, hij jou zonder meer ook zijn aandacht zal schenken.

Feitelijk is dat ook de basis van elke vriendschap. En de reden waarom een vriendschap blijft voortduren of ophoudt te bestaan zodra één van beiden vindt dat de vriendschap hem te weinig oplevert.

Echter, je kunt pas een goede vriend voor iemand zijn wanneer je eerst goede vrienden met jezelf bent. Met andere woorden: dat je jezelf geeft wat je wilt, dat je jezelf geregeld een plezier doet en daadwerkelijk doet wat je vindt dat je moet doen van jezelf.

Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat je dat voor elkaar hebt en in ieder geval beste vrienden bent met jezelf, hoe maak je dan nieuwe vrienden?

Telkens als je de deur uitgaat kom je mensen tegen met wie je kennis zou kunnen maken en met wie je een praatje zou kunnen maken. Want tenslotte begint op die manier iedere vriendschap.

Maar niet met iedereen die je spreekt, zal het zodanig klikken dat er een goede vriendschap uit kan voortvloeien. Sterker nog, dat zal je niet heel vaak gebeuren.

Dat maakt het des te verstandiger om zuinig te zijn op contacten die dat wel in zich lijken te hebben. Tegelijkertijd echter moet je wel blijven proberen om met zoveel mogelijk mensen contact te leggen als je nieuwe vrienden wilt maken.

Nu is het uiteraard weinig zinvol om min of meer willekeurig mensen aan te spreken en te proberen vrienden met ze te worden. Want één van de noodzakelijke ingrediënten voor een vriendschap is meestal toch wel een gezamenlijke interesse of bezigheid.

Ga iets doen wat je leuk vindt

Als je single bent is het daarom sowieso slim om veel en vaak buitenshuis dingen te gaan doen die je leuk vindt en waarbij je jezelf in de gelegenheid stelt om veel nieuwe mensen te ontmoeten. Bijvoorbeeld:

Door dergelijke dingen te doen stel je jezelf in de gelegenheid je onder mensen te begeven die dezelfde interesses hebben als jij. Dit zorgt voor gesprekstof en maakt het maken van een praatje en het leggen van contacten een stuk eenvoudiger.

Hoe je een praatje maakt met iemand die je niet kent

Elk contact begint met een praatje maken. En elk contact kan de basis zijn van een uiteindelijke vriendschap. Maar hoe leg je contact en maak je het makkelijkst een praatje met iemand die je interesseert, maar die je nog niet kent?

Als je een praatje met iemand wilt maken, onthoud dan altijd dat ieder mens het fijn vindt als een ander interesse toont in wat hem of haar beweegt, bezighoudt of interesseert.

Wat je altijd met de persoon met wie je een praatje wilt maken gemeen hebt is: de omgeving en de omstandigheden waarin jullie je samen bevinden. Dat is de reden waarom bijvoorbeeld het weer altijd een populair onderwerp is om een gesprek met iemand over te beginnen.

Maar als je met een gezamenlijke interesse bezig bent dan is het natuurlijk veel beter om daar een gesprek over aan te knopen met iemand.

Je zou je echter ook iets af kunnen vragen over die persoon.

Misschien heb je gezien dat degene met wie je contact zou willen leggen een auto heeft die jij ook erg mooi vindt. Dan zou je een gesprek met diegene kunnen beginnen, door iets te vragen over die auto.

Stel vragen, toon oprechte interesse en vraag contactinformatie

Echter, wij mannen hebben nogal eens te neiging om onze vragen te beperken tot 'Hoe?' en 'Wat?' vragen. En ons te beperken tot het uitwisselen van feiten.

Wanneer je bijvoorbeeld vraagt: "Hoe hard kan jouw auto?" Dan is die vraag met slechts enkele woorden te beantwoorden. Waarna je weer een nieuwe vraag zal moeten verzinnen om het gesprek gaande te houden.

Terwijl als je zou vragen waarom hij juist voor deze auto gekozen heeft, de kans groot is dat diezelfde persoon veel langer aan het woord is om jou uit te leggen waarom hij voor die auto gekozen heeft.

Echt in gesprek met iemand raak je door ervoor te zorgen dat degene met wie je in gesprek bent wat te praten krijgt. Want hoe meer diegene zegt, hoe meer kansen jij hebt in te haken op wat er gezegd wordt en hoe meer mogelijkheden er ontstaan om door te vragen op wat je gesprekspartner je vertelt.

Maar houd altijd in je achterhoofd dat: wanneer jij degene bent die een gesprek aangaat met een ander, je er altijd voor moet zorgen dat jij degene bent die oprechte interesse toont in de ander. Want zoals gezegd, ieder mens vindt het fijn als iemand anders oprechte interesse in hem of haar toont.

En zoals gezegd, als je iemand iets geeft wat waardevol voor hem is en waar hij blij van wordt dan zal hij je graag iets terug willen geven. Bijvoorbeeld zijn oprechte interesse in jou als persoon.

Je wordt kennissen van elkaar zodra je elkaars naam weet. Een slim idee is daarom om jezelf aan je gesprekspartner voor te stellen zodra je denkt dat je het wel kan vinden met hem.

Ook komt aan elk gesprek vroeg of laat hoe dan ook een einde. En wanneer je dat tijdens het gesprek nog niet gedaan hebt, dan is het een slimme zet om jezelf aan het einde van het gesprek alsnog aan de ander voor te stellen.

Noem de naam van je gesprekspartner zodra je het gesprek afsluit. Bijvoorbeeld: "Het was leuk je te leren kennen Bart. Ben je er volgende week ook?" ( Dat zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen als de club waar je lid van bent een vaste clubavond heeft.)

Als je een leuk gesprek met elkaar hebt gehad dan is er vast wel iets wat je hebt onthouden waarmee je een volgende keer het gesprek kunt voorzetten. Bijvoorbeeld: "Hoi Bart, is het nog gelukt dat onderdeel te krijgen waar je naar op zoek was voor je auto?"

Doe iets voor iemand en nodig mensen uit om samen met jou wat te gaan doen

Contacten verdiepen zich met name door samen wat te gaan doen. Dus wanneer je iets ziet of hoort wat iemand die je kent wel eens heel leuk zou kunnen vinden, maak hem of haar daar dan op attent. Of beter nog, nodig hem of haar uit om samen met jou dat te gaan doen.

Door iemand uit te nodigen om samen iets met jou te gaan doen en dat uitje goed te organiseren voor jullie tweeën , verdiepen vriendschappen zich niet alleen, maar laat je tevens zien dat je om andere mensen geeft en aan ze denkt.

Bovendien vergeet niemand het snel wanneer je net iets meer voor hem doet dan hij verwachtte. Waardoor hij zal onthouden dat je een fijn mens bent en zonder meer vaker tijd met je door zal willen brengen.

Iedereen vindt het namelijk fijn als er aan ze gedacht wordt en er iets voor ze gedaan wordt zonder dat er iets voor terugverlangd wordt. Daardoor zullen mensen bereid zijn om ook iets voor jou te doen. Want iedereen gaat nu eenmaal graag om met mensen die vriendelijk en attent zijn.

Nieuwe vrienden maken is zoals je hebt kunnen lezen vooral een investering die je zelf moet doen. Jij wilt nieuwe vrienden, dus dan ben jij degene die andere mensen jouw aandacht zal moeten geven.

Wat je geeft als mens krijg je veelal ook ooit weer terug. Dat betekent dat mensen ook interesse gaan tonen in jou en ook jou eens zullen uitnodigen om samen wat te gaan doen.

Accepteer daarom zo vaak mogelijk uitnodigingen als je single bent. Omdat alleen fysiek samen tijd doorbrengen met anderen vriendschappen verdiept. En dat is precies wat je wilt wanneer je graag meer vrienden wilt.